Raiskauksen pelko hallitsee Somalian naispakolaisia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raiskauksen pelko hallitsee Somalian naispakolaisia

Seksuaalisesta väkivallasta on tullut Somalian sisäisten pakolaisleirien epidemia, kertoo Amnesty International.

Kymmenet ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Somalian sisäisten pakolaisten leireillä elokuussa haastattelemista naisista ja tytöistä kertoivat seksuaalisen väkivallan pelosta.

Monet naiset ja tytöt, nuorimmat 13-vuotiaita, kertoivat myös, että heidät oli raiskattu, ilmenee Amnestyn raiskauksia ja seksuaalista väkivaltaa Somaliassa käsittelevästä raportista.

"Naiset ja lapset, jotka aseelliset konfliktit tai kuivuus ovat jo kertaalleen pakottaneet pakenemaan kodeistaan, kohtaavat nyt uudenlaisen trauman pelätessään seksuaalista väkivaltaa", sanoo Amnestyn kriisiasiantuntija Donatella Rovera.

Vain harvat naisista ovat ilmoittaneet poliisille väkivallasta tai raiskauksista. Raportin mukaan poliisia kartetaan leimautumisen pelosta, eikä poliisin kykyyn tai haluun tutkia tapauksia luoteta.

Roveran mukaan viranomaisten haluttomuus tai kyvyttömyys tutkia tapauksia entisestään eristää seksuaalisen väkivallan uhreja sekä ruokkii rankaisemattomuutta, koska tekijät tietävät selviävänsä rikoksesta tuomiotta.

YK:n mukaan viime vuonna Somaliassa kirjattiin vähintään 1 700 raiskaustapausta maan sisäisten pakolaisten leireillä. Runsaassa kahdessa kolmasosassa tapauksista raiskaaja oli armeijan univormuun pukeutunut sotilas ja lähes kolmasosa raiskatuista oli alle 18-vuotiaita.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia