Rajut sortotoimet jatkuneet Saudi-Arabiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rajut sortotoimet jatkuneet Saudi-Arabiassa

Rauhanomaisilla mielenosoittajilla on edelleen vastassa mielivaltainen oikeusjärjestelmä ja totaalinen protestikielto.

Arabikevät ei ole tuonut parannuksia kansalaisoikeuksiin Saudi-Arabiassa, toteaa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch. Maan hallituksen arabikevään keskellä laatimat mielenosoitukset kieltävät lait ovat edelleen voimassa ja oppositio kärsii mielivaltaisista ja rajuista sortotoimista, järjestö sanoo.

Järjestön mukaan lokakuussa 19 mielenosoittajaa on saanut tuomion kapinaan yllyttämisestä, vaikka tosiasiassa heidät pidätettiin istumamielenosoituksessa, jossa he osoittivat mieltään vankilassa ilman virallista syytettä istuvien sukulaistensa vapauttamisen puolesta.

Tuomiot mielenosoittamisesta vaihtelivat vankeudesta ehdonlaiseen sekä 50-90 raipaniskuun.

"Tuomiot miehille ovat osa laajempaa pyrkimystä ahdistella aktivisteja ympäri maata, sanoo Human Rights Watchin Lähi-Idän varajohtaja Joe Stork.

Järjestön saaamien tietojen mukaan viranomaiset eivät ole antaneet mielenosoittajille, joista osa oli naisia ja lapsia, ruokaa tai juomaa. Lisäksi järjestön käsiin saaman videomateriaalin perusteella poliisi on pahoinpidellyt mielenosoittajia.

Human Rights Watch vaatii Saudi-Arabiaa lopettamaan rauhanomaisesti mieltäänosoittavien rankaisemisen. Järjestön mukaan yhä useammat tuomioista ovat epäoikeudenmukaisia, sillä niitä tekevät terrorismia vastaan perustetut tuomioistuimet, jotka perustelevat päätöksiään islamilaisella lainsäädännöllä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia