Ranskan uusi hallitus jatkanut kiistanalaisia romanileirien purkuja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ranskan uusi hallitus jatkanut kiistanalaisia romanileirien purkuja

Keväällä valtaan noussut vasemmistohallinto ei ole muuttanut edeltäjänsä tiukkaa linjaa romanileirejä kohtaan.

Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat tyrmistyneitä Ranskassa koko elokuun jatkuneesta kampanjasta luvattomien romanileirien hajottamiseksi.

Viimeksi tämän viikon maanantaina poliisi ajoi noin 70 ihmistä leiristään Pariisin eteläpuolisesta Evryn kaupungissa. Päivää myöhemmin poliisi tyhjensi Lyonsin suurimman leirin, jossa asui noin 180 ihmistä, mukaan luettuna vastasyntyneitä lapsia.

Ranskan sisäministeri Manuel Valls on sanonut "slummien" purkamisen olevan turvallisuuskysymys, sillä olosuhteet ja hygienia leireissä ovat kestämättömiä.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan elokuussa häädetyille sadoille romaneille ei ole kuitenkaan osoitettu vaihtoehtoisia majapaikkoja leirien hajottamisen jälkeen.

Kansalaisjärjestöt, Euroopan unioni ja Vatikaani ovat jo useiden vuosien ajan kritisoineet Ranskan romanipolitiikkaa ihmisoikeuksia loukkaavana. Romanitilanne kärjistyi näyttävästi kesällä 2010, kun presidentti Nicolas Sarkozyn hallinto tuhosi noin 70 prosenttia maan romanileireistä ja aloitti romanien vapaaehtoiset palautukset kotimaihinsa.

Amnestyn tekemien selvitysten mukaan useimmat Ranskan romaneista kertovatkin tulleensa häädetyiksi useita kertoja viime vuosien aikana.

Hollande ei ole vielä lunastanut lupauksiaan

Keväällä virkaan astunut presidentti François Hollande kampanjoi näyttävästi Sarkozyn romanipolitiikkaa vastaan luvaten vaihtoehtoisia ratkaisuja leirien purkamiselle, mutta tähän mennessä uuden hallinnon toimenpiteet ovat olleet vähäisiä.

Maan pääministeri Jean-Marc Ayrault julkisti viime viikolla uuden romanipoliittisen ohjelman, jonka tarkoituksena on lisätä Romaniasta ja Bulgariasta tulevien romanien työllisyyttä ja mahdollisuuksia sosiaaliturvaan. Poliittinen ohjelma julkaistiin kuitenkin vasta kun elokuisten häätöjen tuoma negatiivinen mediahuomio oli ylittänyt kansainvälisen uutiskynnyksen.

Ranskan pääministerin odotetaan myös tuovan romanipolitiikan käsittelyyn EU:n seuraavassa valtiopäämiestapaamisessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia