Raportti: Afrikan luonnonvarojen hyödyt jaettava oikeudenmukaisemmin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Afrikan luonnonvarojen hyödyt jaettava oikeudenmukaisemmin

Sekä Afrikan maiden että afrikkalaisten tulisi hyötyä luonnonvarabuumin tuotoista, esitetään uudessa Africa Progress Reportissa.

Raaka-aineiden kysynnän kasvu voisi olla Afrikan maille mahdollisuus nostaa miljoonat ihmiset köyhyydestä. Todellisuudessa kuitenkin monikansallisten yritysten siirtohinnoittelu, veronkierto ja verosuunnittelu vievät Afrikan mailta enemmän tuloja kuin ne saavat kehitysapua, todetaan Africa Progress Panelin tämän vuotisessa raportissa.

YK:n entisen pääsihteerin Kofi Annanin johdolla työskennellyt paneeli julkisti raporttinsa viime viikolla.

Raportin mukaan erityisesti Saharan eteläpuolisen Afrikan talouskasvu viimeisen vuosikymmenen ajan on ollut talouskriisistä huolimatta vahvaa. Vain Itä-Aasiassa kasvu on ollut suurempaa.

Vahva talouskasvu ei kuitenkaan ole suoraan vähentänyt köyhyyttä. Raportin mukaan vain harvat Afrikan valtiot ovat panostaneet eriarvoisuuden vähentämiseen ja koulutuksen sekä terveydenhuollon kehittämiseen. Luonnonvaroista saatavat tulot olisikin käytettävä työpaikkojen luomiseen ja parempien elinmahdollisuuksien luomiseen nykyisille ja tuleville sukupolville, todetaan raportissa.

Erityisen haitallista Afrikan kehitykselle kuitenkin on kansainvälinen veronkierto, salaiset sopimukset ja laiton pääomapako, jotka vahingoittavat Afrikkaa enemmän kuin mitään muuta maanosaa.

"Afrikka menettää laittomien rahavirtojen vuoksi kaksinkertaisesti sen, mitä se saa kehitysapua", toteaa Annan raportin esipuheessa.

Raportissa esitetääkin, että rikkaat G8-maat nostaisivat verotuksen ja läpinäkyvyyden kokouksensa pääaiheeksi. Samoin esitetään, että G8- ja G20-maat loisivat yhteiset säännöt yritysten omistussuhteiden julkistamisesta.

EU ja Yhdysvallat saavat raportissa kiitosta niiden lainsäädäntöön sisältyvästä maakohtaisesta raportoinnista. Merkittävien luonnonvaratoimijoiden, Australian, Kanadan ja Kiinan, tulisi myös säätää vastaavanlaiset lait.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia