Raportti: EU:n uudet hiilivoimalat veisivät tuhansia ihmishenkiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: EU:n uudet hiilivoimalat veisivät tuhansia ihmishenkiä

EU:hun suunnitellaan yli 50:tä uutta hiilivoimalaa – Greenpeace varoittaa ilmasto- ja terveysriskeistä.

EU menettää vuosittain tuhansia ihmishenkiä hiilivoimaloiden vuoksi, käy ilmi ympäristöjärjestö Greenpeacen uudesta raportista. Stuttgartin yliopiston järjestölle tekemän selvityksen mukaan mikäli nyt suunnitteilla olevat hiilivoimalat rakennetaan, vuosittain menetetään 32 000 elinvuotta lisää.

Hiilivoimalat tuottavat noin neljänneksen EU:n hiilidioksidipäästöistä, ja niiden aiheuttamat pienhiukkaspäästöt aiheuttavat esimerkiksi sydänkohtauksia ja keuhkosyöpää. Siitä huolimatta EU:ssa on suunnitteilla tai rakenteilla yli 50 uutta voimalaa, Greenpeace kertoo.

Järjestö vaatii hiilivoiman tukemisen lopettamista, uusien voimaloiden rakentamisen perumista ja asteittaista luopumista hiilivoimasta.

EU:ssa on yhteensä noin suurta 300 hiilivoimalaa. Vuonna 2010 ne aiheuttivat tutkimuksen mukaan 240 000 elinvuoden menetyksen. Ihmishengissä laskettuna se on noin 22 000.

Eniten hiilen aiheuttamista terveysvaikutuksista kärsitään Puolassa, Saksassa, Romaniassa, Bulgariassa ja Isossa-Britanniassa. Joissakin maissa hiilivoima tappaa enemmän ihmisiä kuin liikenneonnettomuudet. Esimerkiksi Puolassa kuoli vuonna 2010 yli 5 300 ihmistä hiilivoiman vuoksi, liikenneonnettomuuksissa reilut 4 500.

Suomi mainitaan raportissa EU-maana, jolla on merkittävä hiilivoimantuotantokapasiteetti, noin 4 700 megawattia, mikä on vertailun keskitasoa ja enemmän kuin esimerkiksi Ruotsilla. Suomeen ei kuitenkaan ole suunnitteilla uusia voimaloita, eivätkä myöskään terveysongelmat kuulu alueen pahimpiin.

Greenpeace muistuttaa, että hiilivoiman lisäys on tarpeetonta puhtaan energian ja energiatehokkuuden lisääntymisen ansiosta. Vuodesta 2009 alkaen yli puolet EU:n energiantuotannon lisääntymisestä on ollut uusiutuvan energian ansiota. Nykytahdilla esimerkiksi tuulivoima luultavasti ylittää hiilin ja ruskohiilen ennen vuotta 2020, raportissa kerrotaan.

Kommentit

Lähettänyt Ympäristötietoinen (ei varmistettu) 21.6.2013 - 16:18

Olen ennen arvostanut Greenpeacea ja pitänyt sen raportteja luotettavina. Mutta jos nuo väitteet tosiaan ovat peräisin Greenpeacelta, niin kyllä Greenpeacen uskottavuus romahti totaalisesti.

Se energiamuoto, joka aiheuttaa ihmishenkien menetyksiä, ei todellakaan ole hiilivoima vaan ydinvoima. Hiilivoimaloiden rakentaminen pelastaa ihmishenkiä, sillä se korvaa ydinvoimaloita.

Tutkimusten mukaan 1000 MW ydinvoimalan yksi käyttövuosi aiheuttaa 200 ihmisen kuoleman. Hiilivoimala ilman puhdistuslaitteita aiheuttaisi 0,8 ihmisen kuoleman. Nämä kuolemat aiheutuisivat pääasiassa happamoitumisen välillisistä vaikutuksista. Kaikki hiilivoimalat on kuitenkin nykyisin varustettu puhdistuslaitteilla, jotka vähentävät happopäästöt vähintään kymmenesosaan, nykyaikaisilla menetelmillä alle sadasosaan. Kaikissa voimaloissa on myös sähkösuodattimet ja savukaasupesurit.

Väitteet hiukkaspäästöjen aiheuttamista sairauksista ovat täyttä soopaa. Esim. Helsingin Salmisaaren voimalan päästöjä on mitattu moneen otteeseen. Tulos on, että voimalan piipusta tulee ulos vähemmän hiukkasia kuin on voimalan sisään ottamassa ilmassa. Voimala siis itse asiassa puhdistaa ilmaa hiukkasista!

Järjetöntä on myös vaatia hiilivoiman tukemisen lopettamista. Hiilivoimaa ei tueta, vaan verotetaan ankarasti. Yli  puolet voimalan rakennuskustannuksista on erilaisia puhdistuslaitteita ja yli puolet käyttökustannuksista erilaisia rangaistusveroja ja päästömaksuja. Ydinvoimaa sen sijaan tuetaan miljardeilla, ja kaikki asiantuntijoiden vaatimukset puhdistuslaitteistojen käyttöönotosta ovat kaatuneet ydinvoimateollisuuden vastustukseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia