Raportti: Hiilenkäyttö uhkaa EU:n ilmastotavoitteita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Hiilenkäyttö uhkaa EU:n ilmastotavoitteita

Monet hiilivoimalat käyvät lähes täydellä teholla, koska hiili on kaasua halvempaa.

EU:n on päästävä eroon "hiiliaddiktiostaan", sanovat ympäristöjärjestöt. Hiilenkäyttö energianlähteenä kasvoi Eurostatin tilastojen mukaan vuosina 2009–2012, ja se saattaa vaarantaa EU:n ilmastotavoitteet, järjestöt varoittavat tuoreessa raportissaan.

Hiilenkäytön kasvu ei johdu uusien voimaloiden avaamisesta, vaan olemassa olevien hiilivarojen käyttöä on lisätty, ja monet voimalat ovat käynnissä lähes täydellä teholla. Siksi hiilestä tulevat päästöt ovat kasvaneet, vaikka EU:n kokonaispäästöt ovatkin vähentyneet.

Vuosina 2012–2013 hiilenkäyttö väheni, mutta kehitys voi nykymenolla vielä kääntyä toiseenkin suuntaan, järjestöt varoittavat.

Raportissa listataan EU:n 30 saastuttavinta voimalaa. Pahimpia hiilenkäyttäjiä ovat sen mukaan Iso-Britannia ja Saksa, joissa kummassakin on yhdeksän saastuttavimpiin kuuluvaa voimalaa. Erityisen saastuttavia voimaloita löytyy myös esimerkiksi Puolasta, Kreikasta, Italiasta ja Virosta.

Hiilivoimalat ovat maailman suurin yksittäinen kasvihuonekaasupäästöjen lähde. Ne vastaavat nykyisin noin 40 prosentista maailman energiankulutuksesta mutta noin 70 prosentista energiasektorin päästöistä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia