Raportti: Hiv-epidemia uhkaa paisua uudelleen
Osa edistyneistä maista on sortunut liikaan itsetyytyväisyyteen ja hyvä kehitys uhkaa kääntyä päinvastaiseksi, varoittaa Unaids.
Hiv-epidemia uhkaa levitä uudelleen, elleivät epidemiasta eniten kärsivät maat tee enemmän uusien tartuntojen vähentämiseksi ja hoitoon pääsyn parantamiseksi, varoittavat YK:n aidsohjelma Unaids ja Lancet Commission, joka on Unaidsin ja lääketieteellisen Lancet-lehden yhteinen asiantuntijakomitea.
Unaidsin ja Lancet Commissionin tuoreen raportin mukaan hivin ehkäisyssä on periaatteessa edetty hyvin. Vuosina 2001–2013 uusien tartuntojen määrä putosi 38 prosenttia, ja vuosina 2005–2013 aids-kuolemat vähenivät yli kolmanneksen.
Uudet hiv-tartunnat eivät ole kuitenkaan vähentyneet riittävän nopeasti. Monissa epidemiasta eniten kärsivissä maissa väestö myös kasvaa kovaa tahtia, mikä tarkoittaa, että niissä on yhä enemmän hoitoa tarvitsevia hiv-positiivisia.
"Meidän on kohdattava vaikeat totuudet. Jos nykyinen uusien hiv-tartuntojen tahti jatkuu, pelkästään nykyisten toimien ylläpitäminen ei riitä aids-kuolemien kasvun välttämiseksi viiden vuoden sisällä monissa maissa", sanoo professori Peter Piot, raportin pääkirjoittaja.
Raportin mukaan joissakin maissa hyvä kehitys on jo kääntynyt päinvastaiseksi maiden oltua liian tyytyväisiä saavutuksiinsa. Epidemian on osoitettu elpyneen esimerkiksi miesten välisen seksin harrastajien keskuudessa Länsi-Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa. Indonesiassa taas hivin esiintyvyys on kasvanut lähes 50 prosenttia vuosina 2003–2013 ja Ugandassa uudet tartunnat ovat lähes kaksinkertaistuneet vuosina 1999–2011.
YK:n tavoitteena on, että vuonna 2030 aids ei ole enää kansanterveydellinen uhka. Seuraavien viiden vuoden aikana on raportin mukaan toimittava nopeasti, jotta tavoitteeseen päästään.
Nykyisentasoisen hoidon ja ehkäisytoimenpiteiden ylläpitäminen maksaisi eniten kärsivissä maissa kuitenkin jopa kaksi prosenttia maiden bruttokansantuotteesta ja ainakin kolmanneksen hallitusten terveyskuluista eniten kärsivissä Afrikan maissa. Maiden omaa rahoitusta tarvitaan lisää, mutta myös kansainvälistä rahoitusta tarvitaan, raportissa muistutetaan.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia