Raportti: Joukkomurhat uhkaavat muslimiryhmiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Joukkomurhat uhkaavat muslimiryhmiä

Minority Rights Group International on huolissaan kasvavasta shiiojen ja sunnien väkivallasta.

Suurin riski joutua joukkomurhan uhriksi on Somaliassa, Sudanissa ja Afganistanissa, raportoi vähemmistöjen oikeuksia valvova järjestö Minority Rights Group International (MRG).

Järjestön vuosittaisen kansanmurhien ja joukkomurhien riskiä tarkastelevan listauksen mukaan väkivallan uhka on noussut vuoden aikana eniten Pakistanissa ja Syyriassa.

Järjestö on erityisen huolissaan sunni- ja shiiamuslimien välisestä väkivallasta, joka on lisääntynyt niin Lähi-idässä kuin Aasiassakin. Raportin mukaan listauksen kymmenestä riskialtteimmasta maasta yhdeksässä muslimiryhmät ovat joukkomurhien riskissä.

"Monet vähemmistöt kokevat olevansa vaarassa uskontonsa vuoksi, mutta todellisuudessa vainon syy on usein etninen ryhmä tai lahkoon kuuluminen", toteaa MRG:n johtaja Mark Lattimer.

Riskialttiimpia maita yhdistää MRG:n mukaan myös pitkittynyt ulkopuolinen sotilaallinen interventio.

"Sotilaallisten interventioiden vaikutuksia siviileihin ei aina osata nähdä tai tunnistaa. Jos emme tunnista seurauksia tai laske siviiliuhrien määrää, emme voi myöskään tietää, onko interventioista enemmän hyötyä vai haittaa", kommentoi Lattimer.

Vaikka sotilaallinen interventio voi joissain tapauksissa vähentää siviilien tappamista, se voi toisaalta myös lisätä sitä tai käynnistää täysin uudenlaisen konfliktin. Jonkin etnisen ryhmän vaino voi puolestaan muuttua toisen ryhmän vainoksi, raportissa muistutetaan.

Libya ja Mali ovat tuoreimpia esimerkkejä maista, joissa sotilaallinen interventio ei ole vähentänyt vähemmistöjen murhalukuja, vaan päin vastoin maat ovat nousseet MRG:n vertailussa merkittävästi.

MRG suosittaakin, että kansainvälinen yhteisö harkitsisi ensisijaisesti rauhanomaisia keinoja konfliktimaiden ihmisoikeustilanteen parantamiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia