Raportti: Kehitysmaiden laiton pääomapako ennätystasolla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Kehitysmaiden laiton pääomapako ennätystasolla

Kehitysmaista virtaa ulos moninkertaisesti enemmän rahaa kuin ne saavat kehitysapua ja ulkomaaninvestointeja.

Kehitysmaista ja nousevista talouksista virtaa ulos laittomasti enemmän rahaa kuin ne saavat kehitysapua ja ulkomaaninvestointeja, kertoo veronkierron suitsimiseen pyrkivä Globab Financial Integrity (GFI) -järjestö tuoreessa raportissaan.

Raportin mukaan kehitysmaat ja nousevat taloudet menettivät vuosina 2003–2012 5,3 biljoonaa euroa muun muassa veronkierron ja siirtohinnoittelun vuoksi. Huolestuttavinta järjestön mukaan on, että laittomat rahavirrat kasvavat vuosittain noin 9,4 prosenttia, tuplasti enemmän kuin maiden bruttokansantuote.

Vuosi 2012 oli järjestön mukaan ennätysmäinen. Silloin kehitysmaat ja nousevat taloudet menettivät lähes 800 miljardia euroa. Se oli 1,3 kertaa enemmän kuin maiden saamat ulkomaaninvestoinnit ja yli 11 kertaa enemmän kuin virallinen kehitysapu.

"Rahat olisi voitu investoida paikallisiin yrityksiin, terveydenhuoltoon, koulutukseen tai infrastruktuuriin. Summaa olisi voitu käyttää inklusiivisen talouskasvun, työpaikkojen ja vakaiden budjettien luomiseen. Ilman konkreettisia toimia virta kehitysmaissa vain kasvaa", sanoo GFI:n ekonomisti Joseph Spanjers järjestön tiedotteessa.

Järjestö vaatii, että kauppaan liittyvien laittomien rahavirtojen puolittaminen vuoteen 2030 mennessä asetetaan YK:n uusien kehitystavoitteiden listalle.

Eniten rahaa virtaa raportin mukaan ulos Kiinasta, Venäjältä, Meksikosta, Intiasta ja Malesiasta. Prosentuaalisesti ilmiöstä kärsii eniten kuitenkin Saharan eteläpuolinen Afrikka, jossa laittomien rahavirtojen osuus bruttokansantuotteesta on 5,5 prosenttia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia