Raportti: Kolmannes lapsista ilman syntymärekisteröintiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Kolmannes lapsista ilman syntymärekisteröintiä

Maailmassa on lähes 230 miljoonaa "näkymätöntä" lasta, arvioi UNICEF.

Lähes joka kolmannen maailman alle 5-vuotiaan lapsen syntymää ei ole rekisteröity virallisesti. YK:n lastenrahaston UNICEFin tuoreen selvityksen mukaan maailmassa on lähes 230 miljoonaa lasta, jotka ovat rekisteröimättömyyden vuoksi käytännössä näkymättömiä.

"Useimmin rekisteröimättä jäävät haavoittuvimmassa asemassa olevat, kuten vaikeapääsyisillä alueilla asuvien köyhien vanhempien lapset ja kouluttamattomien äitien lapset. Juuri heidät olisi tärkeää saada tilastoitua, jotta valtio pystyy kehittämään koulutus-, terveys- ja sosiaalipalvelut niin, että ne auttavat niitä kipeimmin tarvitsevia", sanoo Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki.

Rekisteröimättömät lapset eivät saa syntymätodistusta, ja he saattavat siksi jäädä ilman terveyspalveluita ja koulutusta. Vanhempana he voivat joutua töihin, naimisiin, sotilaaksi tai syytetyksi oikeuteen, koska eivät pysty todistamaan ikäänsä. Aikuisena syntymätodistuksen puute voi estää sosiaalituen tai muodollisen sektorin työpaikan saannin, perimys- ja äänioikeuden sekä passin saannin, raportissa kerrotaan.

Järjestön laskelmien mukaan rekisteröimättömistä lapsista 59 prosenttia elää Aasiassa ja 37 prosenttia Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Toisinaan rekisteröinti jää väliin tietämättömyyden, kalleuden ja pitkien välimatkojen vuoksi, toisinaan viranomaiset estävät tiettyjen ryhmien, kuten etnisten vähemmistöjen, rekisteröinnin tarkoituksella.

Raportin mukaan myös edistystä on tapahtunut. Esimerkiksi vähiten kehittyneissä maissa rekisteröityjen lasten osuus on noussut vuosina 2000–2010 yli 30 prosenttia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia