Raportti: Suomen puututtava rasismiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Suomen puututtava rasismiin

Poliisi harrastaa etnistä profilointia eikä työelämän syrjintään ole puututtu riittävästi, kritisoi Euroopan rasismin ja suvaitsemattomuuden vastainen komissio.

Suomen maahanmuuttajat kärsivät syrjinnästä työelämässä, ja ulkomaalaislaissa on edelleen syrjiviä säädöksiä, kritisoi Euroopan rasismin ja suvaitsemattomuuden vastainen komissio (ECRI) tuoreessa raportissaan.

Raportin mukaan Suomi on mennyt eteenpäin sitten edellisen raportin julkaisun vuonna 2007, mutta monet huolenaiheet ovat ennallaan.

Raportissa listataan syrjinnän riskissä oleviksi ryhmiksi muun muassa saamelaiset, romanit, venäläiset, somalit ja muslimit. ECRI:n haastattelemien romaniyhteisön edustajien mukaan heitä syrjitään esimerkiksi kaupoissa. Heidän mukaansa poliisi myös soveltaa heihin etnistä profilointia.

Komissio pitää ongelmana myös internetin rasistisia sisältöjä sekä siitä, että poliisi tarkastaa Suomessa vuosittain tehostetusti ulkomaalaisten henkilöpapereita ja oleskelulupia. Taustalla on ulkomaalaislain säädös, jonka mukaan ulkomaalaista koskevassa asiassa henkilöllisyys on todistettava viranomaisen pyynnöstä. ECRI:n mukaan se lisää rotuprofiloinnin riskiä.

Raportti sisältää 49 suositusta, joista kolmen tärkeimmän toimeenpano tarkastetaan kahden vuoden kuluessa. Tärkeimpiä suosituksia ovat raportin mukaan rasististen tekojen valvonnan tehostaminen, vähemmistövaltuutetun toimialan ja resurssien lisääminen sekä syrjintälautakunnan toimivallan lisääminen.

Tällä hetkellä syrjintälautakunta ei voi määrätä korvauksia syrjinnän uhreille, eikä se käsittele työelämään tai maahanmuuttoon liittyviä syrjintätapauksia, raportissa muistutetaan.

ECRI on Euroopan neuvoston asiantuntijaelin, joka seuraa neuvoston jäsenmaiden rasismitilannetta. Meneillään oleva raportointikierros on neljäs, ja sen tarkoituksena on seurata aiempien raportointikierrosten suositusten toimeenpanoa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia