Raportti: Tuloerojen kasvu koko maailman ongelma | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Tuloerojen kasvu koko maailman ongelma

Tulokuilu ei ole vain kehitysmaiden päänvaiva, varoittaa Maailman talousfoorumi tuoreessa raportissaan.

(IPS) -- Tuloerojen kasvu uhkaa vakavasti yhteiskuntien vakautta kaikkialla, Sveitsissä toimivan Maailman talousfoorumin (WEF) tuore raportti varoittaa.

Muut suurimmat vakautta uhkaavat asiat ovat WEF:n mukaan jännitteiden kasvu Lähi-idässä ja sitkeä rakenteellinen työttömyys.

"Tuloerojen kasvu vaikuttaa kaikkiin elämänalueisiin. Se horjuttaa maailman turvallisuutta. Vuonna 2014 on välttämätöntä löytää luovia ratkaisuja yltyvän eriarvoisuuden syihin ja seurauksiin", WEF vetoaa.

Sen mukaan tulokuilu ei ole pelkästään kehitysmaiden ongelma. Esimerkiksi Yhdysvalloissa viime vuosikymmenen aikana luotu valtava vauraus on hyödyttänyt yhä pienempää joukkoa.

Tutkijoiden mukaan tuloerot myös periytyvät, mikä vie pohjan ajatukselta, että kaikilla on tasaveroiset mahdollisuudet päästä elämässä eteenpäin. Kasvavan toivottomuuden pelätään lisäävän levottomuuksia.

Kehitysapujärjestö Oxfamin Britannian osaston tutkija Ricardo Fuentes muistuttaa, että 1980-luvulle asti teollisuusmaissa pyrittiin lisäämään kansalaisten tasa-arvoa ja hyvinvointia. Viime aikoina eräät Latinalaisen Amerikan valtiot ovat aloittaneet sosiaaliohjelmia, jotka jakavat talouskasvun hedelmiä tasaisemmin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia