Raportti: Viivyttely pahensi Afrikan sarven ruokakriisiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Viivyttely pahensi Afrikan sarven ruokakriisiä

Tuhansia ihmisiä kuoli turhaan, koska maailma reagoi ruokakriisiin vasta katastrofin ollessa jo valloillaan, kritisoivat järjestöt.

Vaikka Itä-Afrikan nälänhädästä varoiteltiin etukäteen, avustustoimet aloitettiin vasta, kun katastrofi oli jo valloillaan. Se maksoi tuhansien ihmisten hengen ja nosti avustustyön kustannuksia miljoonilla euroilla, Pelastakaa Lapset ja Oxfam kritisoivat tänään julkistamassaan raportissa.

Raportin mukaan liiallinen varovaisuus ja riskien kaihtaminen viivästyttivät avustustoimien aloittamista puolella vuodella. Moni avunantaja vaati todisteita katastrofista siinä vaiheessa, kun sellaisen syntyminen olisi pitänyt estää.

Itä-Afrikan kuivuus ja ruokapula riistäytyivät katastrofiksi kesällä 2011. Sitä ennen katastrofivaroitusjärjestelmät olivat lähes vuoden ajan kertoneet, että aluetta uhkaa kriisi. Täysimittaiset avustustoimet aloitettiin kuitenkin vasta heinäkuussa.

Järjestöjen mukaan vakavan ruokakriisin uhatessa varoja pitäisi varata viipymättä avustustoimiin eikä vasta nälkäisten määrän paisuessa, kuten nyt. Ihmishenkien lisäksi säästettäisiin myös rahaa.

Esimerkiksi Etiopiassa veden kuljettaminen 80 000 ihmiselle maksaa yli 2,3 miljoonaa euroa kuussa. Saatavuuden varmistaminen etukäteen sen sijaan olisi maksanut reilut 700 000 euroa.

Afrikan sarven nälänhätä on vaikuttanut noin 13 miljoonan ihmisen elämään Somaliassa, Keniassa, Etiopiassa ja Djiboutissa. Iso-Britannian hallituksen arvion mukaan noin 50 000–100 000 ihmistä kuoli huhti- ja elokuun 2011 välisenä aikana.

Paimentolaisuus tiensä päässä

Pelkkä avun ajoitus ei mennyt Itä-Afrikassa pieleen. Esimerkiksi Kenian Punainen Risti pitää ongelmana sitä, että kuivuudesta kärsiville maille annetaan enimmäkseen ruoka-apua, vaikka avun pitäisi olla pitkäjänteisempää. Kuivuuskaudet ovat aavikoitumisen vuoksi Afrikassa arkipäivää, ja ellei niihin sopeuduta, katastrofit toistuvat.

"Toistuvien nälkäkriisien sijaan Kenian tulisi kyetä ruokkimaan itsensä. Juuri se alue, jolla tänään nähdään nälkää, voisi olla Kenian vilja-aitta", Kenian Punaisen Ristin pääsihteeri Abbas Gullet sanoo Suomen Punaisen Ristin verkkosivuilla.

Ongelmana on myös se, että Afrikan sarvessa yrittää nyt paimentolaiselämäntavalla selviytyä viisi kertaa enemmän ihmisiä kuin 60 vuotta sitten ympäristössä, joka ei enää toivu ennalleen. Ihmisten elinkeinojen on siis muututtava.

Keniassa onkin meneillään Punaisen Ristin projekti, jossa autetaan paimentolaisia ryhtymään maanviljelijöiksi luomalla heille kastelujärjestelmä, opettamalla moderneja viljelymetodeja sekä avustamalla maataloustyökaluissa.

Länsi-Afrikkaa uhkaa kriisi

Itä-Afrikan tilanteesta voidaan vielä ottaa opiksi. Pelastakaa Lapset ja Oxfam uskovat, että nykyiset, varsin puutteelliset varoitusjärjestelmät testataan pian uudelleen, sillä uusi ruokakriisi uhkaa jo Länsi-Afrikkaa ja Sahelin aluetta.

Kuivuuden, huonojen satojen ja ruuan hinnan nousun vuoksi useissa alueen maissa kärsitään jo ruokapulasta. Oxfam arvioi aiemmin joulukuussa, että yli 10 miljoonaa ihmistä on vaarassa.

Suomen Lähetysseuran mukaan esimerkiksi Mauritanian hallitus on jo julistanut hätätilan vaikeimmassa tilanteessa oleville eteläisille ja kaakkoisille alueille. Maan kotimaisen viljantuotannon ennakoidaan romahtavan tänä vuonna jopa 75 prosentilla edellisvuodesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia