Raportti: Walmartin sertifioitu katkarapu tuotettiinkin riistotyövoimalla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Walmartin sertifioitu katkarapu tuotettiinkin riistotyövoimalla

Vastuullisen tuottajan tehdas käyttikin alaikäisiä työntekijöitä ja rikkoi työläisten oikeuksia, paljastaa tuore raportti.

Yhdysvaltain suurinta ruuan jälleenmyyjää Walmartia syytetään kurjissa oloissa tuotetun thaimaalaisen katkaravun myynnistä.

Kalifornialaisten varastotyöntekijöiden ammattiliiton WWU:n sekä kansainvälisen työläisten oikeuksien foorumin ILFR:n raportin mukaan Walmartin pitkäaikainen thaimaalainen toimittaja, Narong Seafood, on käyttänyt alaikäisiä työntekijöitä, jättänyt maksamatta palkkoja ja laskuttanut kohtuuttomia summia työluvista.

Järjestön haastattelemien työntekijöiden mukaan tehtaalla työskenteli viime aikoihin asti reilut 20 alaikäistä työntekijää.

Järjestöt ovat erityisen huolissaan siitä, että tehtaan piti noudattaa kansainvälisen Global Aquaculture Alliancen kalatalouteen ja vesiviljelyyn tarkoitettua BAP-sertifikaattia. Sertifikaatin ohjeissa keskitytään enimmäkseen ympäristöön ja ruuan laatuun mutta myös työntekijöiden kohteluun.

Tehtaaseen tehtiin tarkastuksia, mutta raportin mukaan tehdas tiesi niistä etukäteen.

"Jos työntekijät eivät voi puuttua rikkomuksiin, omistajat voivat kiertää tutkimukset rankaisematta ja tarkastuksesta ilmoitetaan etukäteen, miten voimme luottaa, että tämä järjestelmä suojelee työntekijöitä, kuluttajien terveyttä tai ympäristöä", ihmettelee ILRF:n johtaja Judy Gearhart.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun thaimaalainen katkarapu joutuu suurennuslasin alle. Viime vuonna niinikään Walmartin käyttämän thaimaalaisen Phatthana Seafoodin työntekijät menivät lakkoon huonon palkan vuoksi.

Thaimaan siirtotyöläisten huonot olosuhteet ovat olleet tiedossa pitkään. Osa salakuljetetaan maahan ja osaa pidetään velkavankeudessa. Myös muut työläisten oikeuksien rikkomukset ovat yleisiä.

Thaimaan siirtotyöläisten olosuhteet ovat herättäneet huomiota viime aikoina myös Suomessa: Finnwatch paljasti alkuvuodesta, että Suomeen Thaimaasta tuotavaa tonnikalaa ja ananasmehua tuotetaan riisto-olosuhteissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia