Raportti: Yhä useampi maa luopunut homouden kriminalisoinnista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Yhä useampi maa luopunut homouden kriminalisoinnista

Samaa sukupuolta olevien suhteiden kriminalisointi vähenee, mutta hitaasti, kertoo seksuaalioikeusjärjestö raportissaan.

Rainbow colors

Suurin osa maailman maista sallii homoseksuaaliset suhteet. Viimeisin kiellosta luopunut on Angola. Kuva: Michael Coghlan / CC BY-SA 2.0.

Maailmassa on nyt 124 maata, joissa samaa sukupuolta olevien täysi-ikäisten vapaaehtoiset suhteet ovat laillisia. 72 sen sijaan kriminalisoi homosuhteet edelleen, selviää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia edistävän kansainvälisen ILGA-järjestön tuoreesta raportista.

Järjestön mukaan kriminalisoivat lait ovat hitaasti vähenemässä vuosittain. Viimeksi kriminalisoinnista luopuivat Belize ja Seychellit viime vuonna. Tasa-arvoinen avioliitto on saatu 23 maahan. Lisäksi 28 maassa on rekisteröidyn parisuhteen mahdollisuus.

Silti vainoaminen on yhä yleistä. Alle neljännes maailman maista tunnustaa tai suojelee seksuaalivähemmistöjä, ja homoudesta on säädetty kuolemanrangaistus ainakin kahdeksassa YK-maassa. Viidessä muussa kuolemanrangaistus on teknisesti mahdollinen ja 14 maassa rangaistus vaihtelee 14 vuodesta elinkautiseen, raportissa kerrotaan.

Monet maat myös vaikeuttavat sateenkaarijärjestöjen perustamista ja kontrolloivat ilmaisunvapautta.

"Digitaalisten laitteiden käytön kasvun myötä lakien hyödyntäminen yhä synkempää. Tšetšenia on viimeaikainen, kammottava esimerkki: uhrit ovat kertoneet pelkäävänsä, että homoiksi tai biseksuaaleiksi epäiltyjen miesten sosiaalisen median tilejä on hakkeroitu ja niitä on käytetty tunnistamaan muita, joita ei ole vielä pidätetty", kertoo ILGAn johtaja Renato Sabbadini järjestön tiedotteessa.

Tšetšenian viranomaiset ovat tänä vuonna pidättäneet sankoin joukoin homoiksi epäiltyjä. Osaa on pahoinpidelty ja joitakin on jopa tapettu.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia