Raportti: Yli 4 000 siviiliä kuollut Isisin vastaisissa pommituksissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Yli 4 000 siviiliä kuollut Isisin vastaisissa pommituksissa

Irakin turvallisuusjoukkojen pommitukset ovat vaatineet eniten uhreja, mutta myös kansainvälisen liittouman pitäisi tunnustaa vastuunsa, sanovat järjestöt.

Yli 4 000 siviiliä on kuollut äärijärjestö Isisin vastaisissa pommituksissa Irakissa ja Syyriassa tänä ja viime vuonna, käy ilmi tuoreesta raportista (pdf). Raportin mukaan suurin osa, noin 2 800 uhria, sai surmansa Irakin turvallisuusjoukkojen usein umpimähkäisissä pommituksissa.

Pommituksissa on tuhottu kokonaisia asuinalueita, ja ne ovat aiheuttaneet valtavia tuhoja kouluille, sairaaloille ja moskeijoille, raportissa kerrotaan.

Raportin ovat koostaneet brittiläinen järjestö Minority Rights Group International sekä sen kanssa yhteistyötä tekevä Ceasefire Centre for Civilian Rights. Ne perustavat tietonsa paikallisiin siviililähteisiin, paikallisen median raportteihin, YK:n tilastoihin, Irakin hallituksen lähteisiin ja brittiläisten tarkkailijaryhmien tietoihin.

Raportin mukaan satoja siviileitä on kuollut  myös Yhdysvaltain johtaman koalition, Syyrian ilmavoimien sekä viime aikoina myös Venäjän tekemissä iskuissa. Koalitio perustettiin syksyllä 2014 Isisin vallattua aiemmin samana vuonna alueita Irakissa.

Raportissa muistutetaan, että koalitio muun muassa hyödyntää Irakin turvallisuusjoukkojen keräämää tiedustelutietoa ja on muun muassa kouluttanut Irakin armeijaa sekä toimittanut sille hävittäjiä. Kollektiivista vastuuta siviiliuhreista ei kuitenkaan oteta, mikä vaikeuttaa myös siviilikuolemien ehkäisemistä. Raportissa vaaditaan, että tapaukset tutkitaan puolueettomasti ja läpinäkyvästi.

"Perheillä on oikeus tietää sukulaistensa kohtalosta. Koalition jäsenillä oli Afganistanissa tapana tunnusta siviilien kuolemat välittömästi ja tutkia ne läpinäkyvästi, mutta tämä politiikka näyttää tulleen hylätyksi Irakissa ja Syyriassa", toteaa Ceasefire Centren johtaja Mark Lattimer.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia