Rauha ei tuonut vaurautta Sri Lankan tamileille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rauha ei tuonut vaurautta Sri Lankan tamileille

Nuoriso kaipaa työtä sodan runtelemassa Vannissa.  

(IPS) -- Sri Lankan verisen sisällissodan päättymisestä tulee tänä keväänä kuusi vuotta, mutta tamilien asuttaman Pohjoisen maakunnan Vannissa kamppailu leivästä jatkuu.

Sri Lankan armeija julisti voittaneensa tamilitiikereiksi kutsutun LTTE-vapautusarmeijan toukokuussa 2009. LTTE kävi yli 20 vuotta sotaa tamilivähemmistön oman valtion puolesta. Valtaväestönä olevien singaleesien johtama armeija kukisti kapinan.

Turvallisuuskoneisto on sittemmin höllännyt tukahduttavaa otettaan ja maa on päässyt palaamaan normaalimpaan elämään. Saarivaltion talous on kasvanut keskimäärin yli kuuden prosentin vuosivauhtia rauhan tultua.

Evakot palasivat slummiin

Vähiten muutos näkyy ja tuntuu pahimmalla sotanäyttämöllä Vannissa, joka oli Jaffnan niemimaan tavoin käytännössä LTTE:n hallinnassa noin 25 vuotta.

Alueella asuu nyt yli miljoonaa ihmistä, joista neljännes on palannut evakosta sodan jälkeen. Asuntorakentamisen rahoitusongelmien vuoksi moni kotiin palannut lapsiperhe joutuu asumaan slummimaisissa oloissa.

Sodan seurauksena alueella on arviolta 40 000 kotitaloutta, joita elättää nainen. Jotkut yksinhuoltajat ovat päässeet pienen yritystoiminnan alkuun kansalaisjärjestöjen avustuksella.

Alueella asuu paljon sodassa jäseniään menettäneitä ja muuten vammautuneita ihmisiä, joiden elämän helpottamiseksi ei ole tehty juuri mitään. Köyhyyden, vammojen ja hoitamattomien traumojen yhdistelmä tekee elämästä tuskallista.

Teitä on, töitä ei

"Rauhan kuuluisi tuoda vaurautta, mutta meiltä se puuttuu. Elämämme on päivittäistä kamppailua hengissäpysymisestä", sanoo Poonerynin kaupungissa asuva 18-vuotias Kajitha Shanmugadasan.

Hänen mukaansa seudun nuorisoa masentaa se, että miljardien dollarien infrastruktuurihankkeet eivät tuo säällisiä työpaikkoja.

"Meillä on uusia valtateitä ja rautateitä, mutta ei työpaikkoja. Ihmiset ovat kärsineet viisi vuotta, eikä niin pitäisi olla rauhan aikana", tyttö jatkaa.

Fiksuja nuoria

Sri Lankan Pohjoisen maakunnan nuoret ovat perinteisesti menestyneet hyvin koulussa, jopa sotavuosina. Vuoden 2013 pääsykokeissa pohjoisen pyrkijöistä 64 prosenttia pääsi maan huippuyliopistoihin, mikä on maan paras tulos.

Kotiseudulta ei kuitenkaan tahdo löytyä työtä opintojen jälkeenkään. Osa nuorista keskeyttää opintonsa, ja toiset muuttavat muualle työn toivossa.

Vuoden alussa pidetyt presidentinvaalit ja paavi Franciskuksen tammikuinen vierailu entisillä taistelukentillä ovat herättäneet Vannin asukkaissa uutta toivoa. Muutoshalusta kertoo sekin, että alueen äänestysprosentti nousi ennätykseen eli 72:een.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia