Rikkaimmat maat kuluttavat raaka-aineita kymmenkertaisesti köyhimpiin verrattuna | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rikkaimmat maat kuluttavat raaka-aineita kymmenkertaisesti köyhimpiin verrattuna

Nykyiset tuotanto- ja kulutusmallit ovat kestämättömiä, varoittaa YK:n ympäristöohjelma.

Nykymaailma käyttää yhteiskuntien toimintaa ylläpitäviä raaka-aineita kolme kertaa enemmän kuin neljä vuosikymmentä sitten. Mikäli sama meno jatkuu, tuloksena on ilmastonmuutoksen paheneminen ja luonnonvarojen ehtyminen, asiantuntijapaneeli varoittaa.

YK:n ympäristöohjelman Unepin alaisen, muun muassa tutkijoista koostuvan International Resource Panelin tuoreen raportin mukaan maailma käytti erilaisia raaka-aineita, kuten fossiilisia polttoaineita, mineraaleja ja biomassaa vuonna 2010 70 miljardia tonnia, kun vuonna 1970 määrä oli 22. Taustalla on muun muassa keskiluokan ja sen myötä kulutuksen kasvu.

Rikkaimmat maat kuluttavat vuosittain noin kymmenen kertaa enemmän kuin köyhimmät. Esimerkiksi Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa materiaalien kulutus on 20–25 tonnia vuodessa, Afrikassa alle kolme.

Mikäli ruuan, veden, energian, asuntojen ja liikenteen vaatima materiaalitarve jatkuu nykytahdilla, vuonna 2050 tarvitaan jo 2,5 kertaa nykyistä enemmän raaka-aineita, raportissa varoitetaan.

"Hälyttävä tahti, jolla materiaaleja käytetään, vaikuttaa jo vakavasti ihmisten terveyteen ja elämänlaatuun. Se osoittaa, että vallitsevat tuotanto -ja kulutusmallit ovat kestämättömiä", sanoo IRP:n rinnakkaispuheenjohtaja Alicia Bárcena Ibarra Unepin tiedotteessa.

Yksi ratkaisu jatkuvaan raaka-aineiden kulutusjuhlaan on materiaalitehokkuus, mutta se on heikentynyt vuodesta 2000 lähtien, raportissa kerrotaan. Se johtuu tuotannon siirtymisestä vähemmän materiaalitehokkaille alueille, kuten Kiinaan, Intiaan ja Kaakkois-Aasiaan.

Raportissa suositellaan esimerkiksi raaka-aineiden hinnoittelua siten, että hinta heijastaisi resurssien käytön sosiaalisia ja ympäristöllisiä kuluja. Kerätyt varat voitaisiin sijoittaa tutkimus- ja kehitystyöhön.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia