Rikollisuus tappaa enemmän kuin sodat | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rikollisuus tappaa enemmän kuin sodat

Väkivaltaa on entistä vaikeampi jaotella esimerkiksi konfliktiväkivaltaan ja "tavallisiin" murhiin, paljastaa Global Burden of Armed Violence 2011 -raportti.

Vuosittain noin 526 000 ihmistä kuolee väkivaltaisesti, mutta vain 55 000 heistä konfliktien seurauksena, käy ilmi Global Burden of Armed Violence 2011 -raportista.

Raportin mukaan suurin osa konfliktien ulkopuolella väkivaltaisesti kuolevista kuolee murhien seurauksina.

Eniten kuolemaan johtavaa väkivaltaa on Keski- ja Etelä-Afrikassa, Keski-Amerikassa, Karibialla ja Etelä-Amerikassa. Maista eniten väkivaltaa on El Salvadorissa, Irakissa ja Jamaikalla.

Keskimäärin maailmassa kuoli vuosina 2004–2009 aseellisen väkivallan seurauksena 7,9 ihmistä sataatuhatta kohti.

Väkivalta on kuitenkin hyvin keskittynyttä: 58 maassa sattuu kaksi kolmasosaa maailman väkivaltakuolemista. Esimerkiksi Meksikon huumeväkivallasta tunnetussa Ciudad Juarezissa kuolee vuosittain 170,4 ihmistä sataatuhatta kohti, raportti kertoo.

Raportti myös osoittaa, että väkivaltaa on yhä vaikeampi jaotella esimerkiksi konfliktiväkivaltaan ja "tavallisiin" murhiin. Raportin mukaan joissakin maissa, joissa ei ole käynnissä konfliktia, aseellinen väkivalta muistuttaa hyvin paljon konfliktimaiden väkivaltaa. Esimerkiksi El Salvadorissa kuoli vuosina 2004–2009 suhteessa enemmän ihmisiä väkivaltaisesti kuin Irakissa.

Väkivalta liittyy usein kehittymättömyyteen

"Valtioilla, joissa kuolemaan johtavaa väkivaltaa on paljon, on vaikeuksia saavuttaa vuosituhattavoitteet. Tiedämme myös, että kun maa edistyy kehityksessä, myös väkivalta todennäköisesti vähenee", sanoo yksi raportin kirjoittajista, Keith Krause.

Raportin on tuottanut aseellisen väkivallan vähentämiseen tähtäävän Geneva Declaration on Armed Violence and Development -julistuksen sihteeristö. Yli sadan maan allekirjoittaman julistuksen tavoitteena on vähentää aseellista väkivaltaa vuoteen 2015 mennessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia