Romanialaiskaupunki häätää romaneita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Romanialaiskaupunki häätää romaneita

Satoja romaneita ollaan häätämässä romanialaisesta Baia Maren kaupungista.

Satojen romanien koteja ollaan purkamassa Pohjois-Romaniassa sijaitsevassa Baia Maren kaupungissa. Kaupungin pormestarin mukaan suunnitelmissa on purkaa ilman virallisia henkilöllisyyspapereita olevien romanien asumukset viimeistään tällä viikolla, Amnesty International kirjoittaa.

Häädön saavat romanit lähetetään kotiseuduilleen eri osiin maata ja heitä estetään palaamasta kaupunkiin.

"Näiden ihmisten häätäminen ja heidän pakottamisensa pois alueelta rikkoo heidän oikeuttaan asua valitsemassaan paikassa", sanoo Jezerca Tigani, Amnesty Internationalin Euroopan varajohtaja.

Jezercan mukaan toimenpide on rangaistuksenomainen ja tarkoituksella tähdätty niihin, joilla ei ole virallista asuinpaikkaa. "Taas kerran Romanian viranomaiset avoimesti syrjivät romani-yhteisön jäseniä."

Asukkaille ei ole heidän mukaansa virallisesti tiedotettu suunnitelmista. Vaikka purkualueiden asukkaat asuvat huonokuntoisissa ja usein epävirallisissa asunnoissa, eivät useimmat tahdo lähteä, koska vaihtoehtoa ei ole.

"Kun taloni paloi, käskivät kaupungin viranomaiset minun rakentaa hökkelin tänne kunnes saan uudelleenrakennettua kotini. Mutta minulla on kymmenen lasta, eikä yhtään rahaa", kertoo eräs nainen Amnestylle.

Baia Maren kaupunki yrittää jo toistamiseen häätää romaneja. Viime vuonna noin 200 perheen epävirallisten asumusten purkamissuunnitelmat kaatuivat kuitenkin kotimaisen ja kansainvälisen kritiikin vuoksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia