Ruokakriiseistä kärsivien määrä noussut rajusti – konfliktit yhteinen nimittäjä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ruokakriiseistä kärsivien määrä noussut rajusti – konfliktit yhteinen nimittäjä

Viime vuonna vakavasta ruokapulasta kärsivien määrä nousi yli kolmanneksen, kertoo uusi raportti.

Vakavasta ruokaturvan epävarmuudesta kärsivien määrä nousi viime vuonna 35 prosenttia noin 108 miljoonaan, käy ilmi maailman ruokakriisejä käsittelevästä uudesta raportista.

Useimpien kriisien kohdalla syynä on konflikti tai muu epävakaus, ruuan hintojen paikallinen nousu tai äärimmäisten sääilmiöiden, kuten El Niñon, aiheuttama kuivuus ja epäsäännölliset sateet. Yhdeksässä maailman kymmenestä pahimmasta humanitaarisesta kriisistä yhteinen nimittäjä on konflikti, raportissa kerrotaan.

Raportissa tilastoidaan ihmiset, jotka ovat kansainvälisessä viisiportaisessa nälänhätäluokituksessa kolmosportaalla tai ylempänä. Se tarkoittaa ihmisiä, jotka kärsivät tavallista pahemmasta akuutista aliravitsemuksesta, joilla ei ole minimitason tarpeet täyttävää määrää ruokaa ulkopuolisesta avusta huolimatta ja jotka joutuvat hyödyntämään karjaa, siemeniä ja muita varantoja selviytyäkseen.

Pahimmiksi kriisimaiksi raportissa listataan Jemen, Etiopia, Afganistan, Pohjois-Nigeria sekä Syyria. Niissä kriisistä kärsiviä ihmisiä on määrällisesti kaikkein eniten. Tilanteen uskotaan monessa maassa pahenevan tänä vuonna.

"Kustannukset sekä inhimillisessä että rahallisessa mielessä vain kasvavat, jos annamme tilanteen pahentua. Voimme estää ihmisiä kuolemasta nälänhätään, mutta jos emme lisää ponnistelujamme pelastaaksemme, suojellaksemme ja investoidaksemme maaseudun elinkeinoihin, kymmenien miljoonien ihmisten ruokaturva pysyy epävarmana", sanoo FAO:n johtaja Jóse Graziano da Silva tiedotteessa.

Ruokakriisiraportti on ensimmäinen laatuaan, ja se aiotaan jatkossa julkaista joka vuosi. Tekijöinä ovat EU, Yhdysvaltain kehitysyhteistyövirasto USAID sekä YK-järjestöt. Ne uskovat, että yhteinen raportti auttaa koordinoidumman yhteistyön tekemisessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia