Sadankomitea: Kekkosen selvitys lievää edistystä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sadankomitea: Kekkosen selvitys lievää edistystä

Esitykset asevelvollisten Jehovan todistajien erityisaseman purkamiseksi ovat tervetulleita, mutta tavoitteena pitäisi olla asevelvollisuuteen perustuvan armeijan purkaminen, sanoo rauhanjärjestö.

Rauhanjärjestö Sadankomitea toivottaa varovaisen tervetulleeksi oikeustieteiden professori Jukka Kekkosen tällä viikolla julkaiseman selvitystyön asevelvollisuuslainsäädännön kehittämisestä. Järjestön mukaan Kekkosen asevelvollisuuden kehittämiseksi esittämät kolme vaihtoehtoa eivät ole kuitenkaan ole ongelmattomia. 

"Mikä tahansa vaihtoehdoista olisi luultavasti parannus aseistakieltäytyjien asemaan, mutta kaikkiin liittyy myös joukko ongelmia. Oikea ratkaisu kysymykseen olisi, että päästäisiin vähintään asevelvollisuuteen perustuvasta armeijasta", kommentoi Sadankomitean pääsihteeri Eekku Aromaa.

Kekkosen selvitystyön taustalla oli puolustusministeri Carl Haglundin toimeksianto, jonka tarkoituksena oli selvittää Jehovan todistajien vapautusta asevelvollisuudesta, joka on yhdenvertaisuuslain perusteella muita syrjivä.

Kekkosen selvitystyön mukaan mukaan ongelman ratkaisuun on kolme vaihtoehtoa, joihin kuuluu perustuslain muuttaminen, yleisen asevelvollisuuden supistaminen sekä vapautuksen myöntäminen myös muille vakaumuksellisille ryhmille.

Aromaan mukaan erityisesti viimeiseen vaihtoehtoon liittyvät vakaumuksen osoittamiseen pyrkivät tutkintamenetelmät ovat eettisesti kyseenalaisia ja hankalia. Hyviä mittareita vakaumuksen todistamiseksi on myös vaikea määritellä.

"Paras vaihtoehto olisi, että pystyttäisiin vähentämään kutsuttavien määrää merkittävästi", Aromaa sanoo. "Vaikka selvitys on kokonaisuudessaan ansiokas, se lähtee hyvin voimakkaasti 'menneen maailman' puhetavasta, jossa maanpuolustuksen premissit on ennalta lukkoonlyöty. Näin päädytään myös vastaaviin lopputuloksiin", hän jatkaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia