Salakuljetus turvaa lääkkeet Pakistanin köyhille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Salakuljetus turvaa lääkkeet Pakistanin köyhille

"Myymme Intiasta salakuljetettuja tuotteita normaalisti, ja alan viranomaiset tietävät, että ne ovat tehokkaita", sanoo apteekkari.

(IPS) -- Halvat intialaiset lääkkeet ovat monen köyhän pelastus Pakistanin pohjoisosissa. Ne salakuljetetaan maahan Afganistanista, sillä Intialla ja Pakistanilla ei ole sopimusta lääkekaupasta.

Afganistanin rajalla sijaitsevilla Pakistanin heimoalueilla ja Khyber Pakhtunkhwan maakunnassa lääkärit määräävät asukkaille intialaisia lääkkeitä ja ne voi ostaa paikallisesta apteekista.

Intia on maailman johtava halpojen rinnakkaislääkkeiden valmistaja. Sen tuote voi maksaa pakistanilaisessa apteekissa kymmenyksen siitä, mitä ylikansallisen lääketehtaan vastaava valmiste.

"Myymme Intiasta salakuljetettuja tuotteita normaalisti, ja alan viranomaiset tietävät, että ne ovat tehokkaita", kertoo Peshawarissa apteekkia pitävä Mushtaq Ali. Hänen mukaansa intialaisia valmisteita suosivat varsinkin pitkäaikaissairaat.

Afganistanilla on Intian kanssa sopimus lääkekaupasta, ja osa tavarasta "vuotaa" Pakistanin puolelle.

"Olemme perillä siitä, että suuria määriä lääkkeitä salakuljetetaan meille Afganistanista, mutta emme puutu ilmiöön, koska se hyödyttää asukkaita", sanoo lääketarkastaja Muhammad Riaz.

Asia on noussut aika ajoin esiin myös Pakistanin parlamentissa, mutta se on lakaistu maton alle, koska kansanedustajat eivät halua suututtaa äänestäjiä kieltämällä heiltä halpojen lääkkeiden saantia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia