Salametsästäjät tappaneet 100 000 norsua parissa vuodessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Salametsästäjät tappaneet 100 000 norsua parissa vuodessa

Aasialainen kysyntä on lietsoo salametsästystä, sanotaan uudessa tutkimuksessa.

Arviolta 100 000 afrikannorsua on kuollut salametsästäjien luoteihin vuodesta 2010, sanotaan uudessa tutkimuksessa.

Hälyttävästi lisääntyneelle norsujen salametsästykselle on syynä jättimäisesti kasvanut norsunluun kysyntä Aasian ja etenkin Kiinan markkinoilla, tutkijat sanovat.

Afrikassa elää tällä hetkellä arvioiden mukaan noin puoli miljoonaa norsua. Norsukantojen tarkka laskenta on kuitenkin vaikeaa, ja nyt vertaisarvioidussa PNAS-tiedelehdessä julkaistu tutkimus on ysi harvoista järjestelmällisistä tilastollisista selvityksistä eläinlajin tilasta ympäri Afrikkaa.

Tiedemiesten arvioiden mukaan viime vuosina kaksi kolmesta afrikannorsusta on kuollut salametsästäjän luotiin. Vielä viime vuosikymmenellä salametsästäjät tappoivat vain yhden neljästä aikuisesta elefantista.

Tilanne on pahin Keski-Afrikassa, Tansaniassa ja Keniassa. Esimerkiksi tansanialaisesessa Selousin luonnonpuistossa norsujen määrä on romahtanut 40 000 eläimestä 13 000:een vain kolmessa vuodessa.

Vaikka tutkimustulokset ovatkin viitteellisiä, tiedemiesten mukaan on selvää, että norsukantojen metsästys ei ole kestävällä pohjalla. Nykytrendin katkaisemiseksi tarvitaankin vahvempaa kansainvälistä väliintuloa, tutkijat suosittelevat.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia