Sateenkaarikansan oikeudet vaarassa Venäjällä ja Liettuassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sateenkaarikansan oikeudet vaarassa Venäjällä ja Liettuassa

Seta on huolissaan Liettuan Baltic Priden kieltämisestä sekä Venäjän tuoreista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia rajoittavista laeista.

Kansainvälisen yhteisön pitäisi tuomita Venäjän lainsäätäjien ja oikeuslaitoksen viimeaikaiset toimet, sanoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen etujärjestö Seta ry.

Järjestö kritisoi Venäjän presidentin Vladimir Putinin viime viikolla hyväksymää homopropagandalakia, jonka nojalla on kiellettyä rinnastaa hetero- ja homosuhteet sekä levittää homojen oikeuksia puolustavaa materiaalia alaikäisille. Toiminnasta koituu mittavat sakot, ja kansalaisjärjestöjen toiminta voidaan lakkauttaa.

Sakkoja on Setan mukaan tullut ainakin sateenkaarijärjestö Coming Outille. Suomessa vieraillut järjestön projektikoordinaattori Sasha Semenova arvioi toukokuussa maailma.netille, että mikäli sakkoja tulee, järjestön toiminta supistuu.

"Viime aikoina Venäjällä on tapahtunut useita raakoja homofobisia väkivallantekoja, joita vallanpitäjien asenteet lietsovat. Oikeusvaltio ei toteudu, vaan valtio itse kohtelee kansalaisia eriarvoisesti ja estää pääsyn oikeuksiin. Samalla Suomen ulkopolitiikan johto vaikenee julkisuudessa tilanteesta", Setan puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi sanoo järjestön tiedotteessa.

Liettua kielsi Baltic Priden

Seta on huolissaan myös Liettuasta. Vilnassa kiellettiin kesäkuussa sateenkaarikansan Baltic Pride -kulkue huolimatta siitä, että tapahtuman järjestäjä Lithuanian Gay League (LGL) voitti aiemmin kiistan kulkueen reitistä oikeudessa. Vilnan kaupunki perusteli kieltoa turvallisuussyillä.

Liettuasta tuli heinäkuun alussa EU:n puheenjohtajamaa. Setan mukaan maa asettaa häpeään EU:n ihmisoikeuksien puolustajana, varsinkin, kun EU:n neuvosto on juuri hyväksynyt ohjeistuksen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien edistämisestä.

Myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tuomitsee Baltic Priden kiellon. Järjestö muistuttaa, että kielto loukkaa tapahtumaa järjestävien ja kulkueeseen osallistuvien kokoontumisvapautta.

"Päätös kieltää kulkue turvallisuusuhkiin vedoten on ylimitoitettu. Vilnan kaupungin edustajat eivät ole suostuneet neuvottelemaan järjestelyistä  LGL:n kanssa huolimatta oikeuden vaatimuksesta käynnistää neuvottelut", sanoo järjestön Euroopan ja Keski-Aasian ohjelmajohtaja John Dalhusien.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia