Saudi-Arabia kriminalisoi vihdoinkin kotiväkivallan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Saudi-Arabia kriminalisoi vihdoinkin kotiväkivallan

Lain parantaa naisten, lasten ja palvelusväen asemaa, mutta sisältää edelleen porsaanreikiä, sanoo Human Rights Watch.

Saudi-Arabian hallitus on hyväksynyt ensimmäisen lain, joka tekee perheenjäseniin ja kotiapulaisiin kohdistuvan väkivallan laittomaksi. Tätä ennen kotiväkivaltatapaukset on käsitelty uskonnollisissa sharia-tuomioistuimissa.

Viime viikolla julkaistu laki on saanut kiitosta kansalaisjärjestöiltä.

Valmistelutyöhön osallistuneen Kansallisen ihmisoikeusseuran pääsihteeri Khaled al-Fakher katsoo lain parantavan selvästi niin naisten, lasten kuin palvelusväenkin asemaa.

"Kannatamme yksiselitteistä lakia, joka ei anna tilaa tulkinnalle tai henkilökohtaiselle arvioinnille", Fakher kertoi Reutersille. Tärkeää on myös, että silminnäkijä voi ilmoittaa rikoksesta paljastamatta henkilöllisyyttään, hän sanoo.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch pitää ongelmallisena, että uudessa laissa ei ole kuitenkaan määritelty täytäntöönpanon valvontamekanismeja.

"Saudi-Arabia on vihdoin kieltänyt kotiväkivallan, mutta ei ole vielä määrittänyt, mitkä viranomaiset valvovat uutta lakia. Ilman tehokkaita rankaisumekanismeja laki on vain mustetta paperilla", sanoo järjestön Lähi-Idän johtaja Joe Stark.

Saudi-Arabiaa on kritisoitu jo pitkään maassa yleisestä naisiin ja kotiapulaisiin kohdistuvasta väkivallasta, johon ei kansainvälisestä painostuksesta puututtu lainsäädännön keinoin. Uusi laki määrittelee henkisestä tai fyysisestä kotiväkivallasta tuomioksi enintään vuoden vankeusrangaistuksen tai noin 10 000 euroa sakkoja. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia