Selvitys: Ilmansaasteet syöpäkuolemien syy luultua useammin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Ilmansaasteet syöpäkuolemien syy luultua useammin

WHO:n alaisen tutkimusjärjestön mukaan ilmansaasteet olivat syy jopa 223 000 keuhkosyöpäkuolemaan vuonna 2010.

Ilmansaasteet ovat nykyisin yleisin ympäristöön liittyvä syöpäkuolemien aiheuttaja, käy ilmi WHO:n syöpäjärjestö IARC:n selvityksestä. Järjestön mukaan ilmansaasteet aiheuttivat jopa 223 000 keuhkosyöpäkuolemaa vuonna 2010.

Järjestön tutkimusryhmän mukaan uusimman tutkimustiedon perusteella löytyy riittävästi näyttöä, että lisääntynyt altistuminen ilmansaasteille kasvattaa keuhkosyövän riskiä. Järjestön mukaan on lisäksi merkkejä ilmansaasteiden yhteyksistä virtsarakon syöpiin.

"Hengittämästämme ilmasta on tullut syöpää aiheuttavien aineiden sekoitus. Nyt tiedämme ilmansaasteiden olevan paitsi yleinen terveysriski myös yleisin ympäristösyy syöpäkuolemiin", IARC:n tutkija Kurt Streif sanoo.

Altistumistasot ilmansaasteille ovat lisääntyneet erityisesti nopeasti teollistuneissa ja väkirikkaissa maissa, todetaan selvityksessä. IARC pitää ilmansaasteiden luokittelemista karsinogeeniseksi historiallisena ja toivoo selvityksen lähettävän kansainväliselle yhteisölle voimakkaan signaalin ilmansaasteita vähentävien toimenpiteiden kiireellisyydestä.

Ilmansaasteiden yleisimpiä lähteitä ovat liikenne, energiantuotanto sekä teollisuuden ja maatalouden päästöt. Aiemmin on osoitettu ilmansaasteilla olevan yhteys sydän- ja hengityselintensairauksiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia