Selvitys: Sateenkaarinuoret muita useammin syrjittyjä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Sateenkaarinuoret muita useammin syrjittyjä

Erityisesti koulu näyttäytyy seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville nuorille turvattomana ympäristönä, käy ilmi tutkimuksesta.

Suomessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat nuoret kokevat enemmistöön kuuluvia nuoria enemmän kiusaamista, häirintää ja väkivaltaa, käy ilmi Setan ja Nuorisotutkimusseuran uudesta tutkimuksesta.

Kyseessä on laatuaan ensimmäinen laaja Suomessa toteutettu HLBTI-nuorten hyvinvointia kartoittava tutkimus.

Tutkijoiden mukaan erityisesti koulu näyttäytyy sateenkaarinuorille turvattomana ympäristönä. Kaikkiaan lähes kolme neljästä kyselyyn vastanneesta HLBTI-nuoresta kertoi joutuneensa ahdistelun tai syrjinnän kohteeksi.

Vaikka suurin osa sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvävästä kiusaamista tapahtuu koulussa, kiusaamisesta vaietaan tai siitä kertominen opettajille ei ole ratkaissut tilannetta, raportissa kerrotaan.

Häirinnän lisäksi seksuaalivähemmistöihin kuuluville aiheuttivat keskimääräistä enemmän huolia terveydentila, elämäntavat ja ihmissuhteet. Myös mielenterveysongelmat, kuten masennus- ja ahdistusoireet, olivat heillä yleisempiä.

"Yhteiskunnan ahtaat sukupuolinormit sekä hetero-oletus ovat syrjinnän taustalla, ja tämä aiheuttaa monille sateenkaarinuorille ulkopuolisuuden tunteen. Ei ole ihme, että tämä näkyy myös nuorten hyvinvoinnissa", toteaa Setan nuorisotyön koordinaattori Anders Huldén.

Raportin laatijat kuitenkin muistuttavat, että useimmat HLBTI-nuoret voivat hyvin.

"Kaikki sateenkaarinuorten kokemat haasteet eivät myöskään liity näihin normeihin, vaan ovat niitä samoja arkisia asioita, jotka muitakin nuoria askarruttavat", Huldén sanoo.

Tutkimukseen osallistui 1623 iältään 15-25-vuotiasta nuorta, joista 1499 ilmoitti kuuluvansa seksuaalivähemmistöihin ja 369 sukupuolivähemmistöihin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia