Selvitys: Suomi yllättävän kova vihreä talous | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Suomi yllättävän kova vihreä talous

Uuden selvityksen mukaan valtioiden vihreä maine ei heijasta hyvin valtioiden todellisia meriittejä.

Uuden kansainvälisen selvityksen mukaan kova maine vihreän talouden mallimaana ei välttämättä heijasta valtioiden todellisia meriittejä.

Dual Citizen -konsulttifirman tekemän Global Green Economy Indexin mukaan Saksa on maineeltaan vihreän talouden johtomaa, jonka Uusi-Seelanti kuitenkin päihittää mennen tullen verrattaessa todellista suoriutumista. Suomi ei puolestaan ole onnistunut markkinoimaan itseään vihreänä taloutena, mutta tosiasiassa maa on monilla mittareilla maailman parhaimpien joukossa.

Vihreä talous -indeksissä mitattiin nyt toista kertaa 27 eri maan mainetta ja suoriutumista vihreän talouden alalla. Tutkimuksessa arvioitiin satojen asiantuntijoiden käsityksiä eri maiden vihreän talouden tilasta niiden todellista suoriutumista mittaaviin indekseihin.

Suoriutumista mittaavalla puolella parhaiden joukossa ovat Uuden-Seelannin ohella Pohjoismaat sekä Saksa, Kanada, Brasilia ja Iso-Britannia. Asiantuntijoiden käsityksissä erinomaisesti sijoittuneita Kiinaa ja Yhdysvaltoja ei puolestaan suoriutujien puolella näy.

Yleisvertailun ohella tutkimuksessa verrattiin myös maiden mainetta ja objektiivisempaa aineistoa neljällä alueella. Näitä olivat johtajuus, kotimaan politiikka, vihreään teknologiaan investoiminen ja vihreä turismi.

Suomea ei mielikuvamittausten parhaiden listalla näy kertaakaan. Silti kaikissa suoriutumista mittaavissa osissa, paitsi vihreässä turismissa, maa on tasaisesti kymmenen parhaan joukossa.

Yleisesti ottaen asiantuntijat näkivät, että maailman suurimmilla talouksilla on parhaat politiikat uusiutuvan energian edistämiseen, mutta silti ne eivät kykene tekemään todellisia parannuksia kasvihuonekaasujen vähentämiseksi.

Suomi sijoittui hieman muita Pohjoismaita heikommin, mihin osasyy saattaa olla tuulivoiman kehityksen hitaus. Tuulivoimalla tuotetaan vain vain 0,3 prosenttia kansallisesta sähköntarpeesta, ja Suomi onkin jäänyt esimerkiksi Tanskasta ja Ruotsista hurjasti jälkeen, kertoo WWF. Valtion taloudellinen tutkimuskeskus onkin arvioinut, että Suomi voisi yli 20-kertaistaa tuulivoimakapasiteettinsa kymmenen vuoden kuluessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia