Sijoittajien viemän maan sadolla ruokittaisiin satoja miljoonia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sijoittajien viemän maan sadolla ruokittaisiin satoja miljoonia

Ulkomaisten hallitusten ja suuryritysten kehitysmaista hankkimalla maalla tuotetaan usein ruokaa vientiin, vaikka sen avulla voitaisiin ruokkia nälkäiset, käy ilmi tutkimuksesta.

Ulkomaisten hallitusten ja suuryritysten kehitysmaista hankkima maa voisi ruokkia 300–550 miljoonaa ihmistä, mikäli ruoka kulutettaisiin paikallisesti, laskevat tutkijat.

Environmental Research Letters -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan monissa kehitysmaissa kärsitään nälkää samaan aikaan, kun maata vuokrataan ja myydään ulkomaisille sijoittajille. Usein maalla kasvatetaan vientiruokaa tai biopolttoainekasveja.

Esimerkiksi Kambodžassa riisipeltoja on muutettu sokeriruokoplantaaseiksi ja talonpojat ovat joutuneet lähtemään vähemmän hedelmällisille maille, tutkimuksessa kerrotaan.

Tutkijat kävivät läpi vuoden 2000 jälkeen solmitut yli 200 hehtaarin laajuiset maasopimukset ja laskivat, miten paljon maa tuottaisi, mikäli maatalouteen investoitaisiin riittävästi ja sadot kasvaisivat. Vaikka näin ei kävisikään, maa ruokkisi silti 190–370 miljoonaa ihmistä, tutkimuksessa todetaan.

Tutkimuksesta kertoi brittilehti Guardian.

Arvioiden mukaan ainakin 31 miljoonaa hehtaaria maata, josta lähes puolet Afrikassa, on siirtynyt ulkomaisten sijoittajien haltuun vuoden 2000 jälkeen. Puoltajien mukaan maa pääsee näin tehokkaampaan käyttöön, kriitikot taas puhuvat kaapatusta maasta, sillä paikalliset joutuvat usein muuttamaan perinteisiltä asuinsijoiltaan.

Kommentit

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia