Siskokset tuomittu raiskattaviksi Intiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Siskokset tuomittu raiskattaviksi Intiassa

Kyläneuvosto määräsi kastittomat tytöt raiskattaviksi. Amnesty vaatii vetoomuksella tyttöjen suojelua.

Intialainen kyläneuvosto tuomitsi siskokset raiskattavaksi heinäkuun lopussa. Amnesty International vaatii nyt kansainvälisellä vetoomuksella tyttöjen suojelua.

Raiskausmääräyksen lisäksi 15- ja 23 -vuotiaat tytöt määrättiin marssimaan alasti kyläläisten edessä kasvot mustattuina. Rangaistus määrättiin siksi, että heidän veljensä oli karannut kylästä korkeampaan kastiin kuuluneen naisen kanssa. Perhe edustaa kastijärjestelmän alinta luokkaa eli kastittomia.

Siskokset pakenivat perheineen Baghpatin kylästä Pohjois-Intiasta Delhiin. Vain muutama päivä paon jälkeen, heidän kotinsa ryöstettiin ja tuhottiin. Perhe on pyytänyt apua ja suojelua viranomaisilta.

Intiassa ilman vaaleja valitut kyläneuvostot ovat yleisiä ja ne koostuvat pääosin ylempikastisista miehistä. Neuvostot kontrolloivat kylien sosiaalista käytöstä ja naisiin kohdistuvat perusteettomat rangaistukset ovat tavallisia. Intian korkein oikeus on julistanut jo vuonna 2011 neuvostot laittomiksi, mutta niillä on edelleen monissa kyläyhteisöissä paljon valtaa.

Intia on ollut viime vuosina otsikoissa lukuisten raiskaustapausten vuoksi. Raiskausten vastainen liikehdintä sai kuitenkin vasta kunnolla tulta alleen, kun keskiluokkainen nainen ylemmästä kastista raiskattiin Delhissä vuonna 2012. Alempikastisten naisten raiskaukset ovat olleet yleisiä, mutta eivät ole useinkaan päässeet otsikoihin.

YK ja Human Rights Watch ovat jo pitkään vaatineet kastijärjestelmään perustuvia maita puuttumaan alempikastisten raiskauksiin kovemmin ottein.

"Lainsäädäntö ei riitä, tarvitaan tekoja", kommentoi Saraswathi Menon UN Womeniltä viime vuonna järjestetyssä seminaarissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia