Siviilit pakenevat väkivaltaisuuksia Etelä-Sudanissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Siviilit pakenevat väkivaltaisuuksia Etelä-Sudanissa

Kymmenet tuhannet ihmiset ovat paenneet heimojen välisiä väkivaltaisuuksia Etelä-Sudanissa.

Kymmenet tuhannet ihmiset ovat paenneet heimojen välisiä väkivaltaisuuksia Etelä-Sudanissa, raportoi YK.

6 000 aseistautunutta miestä hyökkäsi Piborin rajakaupunkiin Jonglein osavaltiossa tammikuun alussa heimojen välisten yhteenottojen jatkuttua päiviä.

YK:n Etelä-Sudanin humanitaarisen toiminnan apulaiskoordinaattorin Lise Granden mukaan arviolta 20 000–50 000 siviiliä on paennut väkivaltaisuuksia.

"Olemme huolissamme heidän kunnostaan. Heillä ei ole vettä, suojaa tai ruokaa", Grande sanoo.

YK:n rauhanturvaajia, Etelä-Sudanin armeijan joukkoja sekä poliiseja on lähetetty rauhoittamaan  tilannetta.

Viimeisimpien väkivaltaisuuksien takana ovat YK:n mukaan karjavarkaudet. Jonglein osavaltio on pitkään ollut kahden heimon välisten toistuvien hyökkäysten näyttämö. Vihamielisyyksien taustalla ovat riidat laidunmaista ja vesilähteistä sekä karjavarkaudet, joiden aikana naisia ja lapsia on usein kaapattu.

Vuosikymmenten sisällissodan runtelema Etelä-Sudan sai itsenäisyyden vasta viime vuonna. Nuori valtio kuitenkin kamppailee lopettaakseen heimojen väliset yhteenotot, joissa tuhansia on jo kuollut. Jonglein osavaltio on yksi pahimmin väkivallasta kärsineistä. Tuhannet ovat myös joutuneet pakenemaan kodeistaan.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on ilmaissut huolensa Jonglein jatkuvien etnisten jännitteiden vuoksi. Hän on kehottanut molempia ryhmiä luopumaan väkivallasta ja työskentelemään yhdessä hallituksen kanssa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia