Siviiliuhrien määrä kääntynyt laskuun Afganistanissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Siviiliuhrien määrä kääntynyt laskuun Afganistanissa

Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta on kuitenkin lisääntynyt, varoittaa tuore YK-raportti.

Afganistanin siviiliuhrien määrä on vähentynyt ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2007, jolloin YK alkoi tilastoida kuolemia. Afganistanin YK-operaation UNAMAn ja YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston tuoreen raportin mukaan siviilejä kuoli väkivaltaisuuksissa viime vuonna 2 754. Vuonna 2011 luku oli 3 131.

Raportin mukaan syynä tilastojen parantumiseen on, että siviilit saavat yhä vähemmän vammoja maataisteluissa, itsemurhaiskut ja ilmaiskut ovat vähentyneet ja hallituksen puolella olevat joukot ovat muutenkin pyrkineet vähentämään siviiliuhreja.

UNAMAn johtaja Ján Kubiš on tyytyväinen kehitykseen mutta muistuttaa, että konfliktin inhimilliset kustannukset ovat yhä liian kovat. Hallituksen puolella työskentelevien siviilien kuolemat ja loukkaantumiset ovat lisääntyneet 700 prosenttia, ja hallitusta vastustavien tahojen aiheuttamat kuolemat ovat lisääntyneet 108 prosenttia. Naisten ja tyttöjen kuolemat ja loukkaantumiset ovat lisääntyneet viidenneksellä.

Myös haavoittuneiden siviilien määrä on noussut noin 2 prosenttia vuodesta 2011.

Raportin mukaan hallituksen vastaiset toimijat, kuten talebanit, ovat vastuussa 81 prosentista kuolemista. Hallituksen puolella olevat joukot puolestaan aiheuttavat 8 prosenttia siviiliuhreista, yleensä ilmaiskuin.

Talebanit ovat lähettäneet UNAMAlle raportin vuoksi avoimen kirjeen, jossa he moittivat raporttia puolueelliseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia