Slummin pojat oppivat tavoille Intiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Slummin pojat oppivat tavoille Intiassa

Joukkoraiskaukset herättivät intialaiset kampanjoimaan tasa-arvon puolesta, kirjoittaa Shai Venkatraman.

(IPS) -- Joukko poikia on menossa torille ostoksille, ja tytöt huutelevat heille hävyttömyyksiä. Tämä ei ole totta, vaan teatteriesitys, jolla Aasian suurimman slummin poikia herkistetään sukupuolten tasa-arvolle.

"Seksuaalinen ahdistelu ei ole harmitonta hauskaa, kun joutuu vastaanottavalle puolelle", Salman Shaikh, 16, myöntää. Hän on mukana teatteriesityksessä Intian Mumbaissa sijaitsevassa Dharavin slummissa.

Intian pääkaupungissa Delhissä joukkoraiskattiin joulukuussa 2012 bussissa matkustanut nuori nainen. Se ja elokuinen joukkoraiskaus Mumbaissa herättivät sukupuolikasvatusta jakavat järjestöt uudistamaan toimintaansa.

Tulevia kumppaneita

"Naisia suojaavat lait eivät auta ennen kuin niistä kehittyy sosiaalisia normeja. Muutos on pysyvä vasta, kun yhteisö on omaksunut sen", muistuttaa tohtori Rema Nanda, joka on perustanut nuoria tukevan Jagriti-järjestön.

"Ennen puhuimme tytöille hygieniasta ja ravitsemuksesta. Mutta he ottivat esille seksuaalisen ahdistelun ja kyselivät, miksi pojat eivät osallistu kotitöihin", kertoo Sneha-järjestön ohjelmajohtaja Garima Deveshwar Bahl.

"Tajusimme, että muutos edellyttää poikien ottamista mukaan. Hehän ovat tyttöjen tulevia kumppaneita", hän jatkaa. Joukkoraiskauksiin osallistuneet olivat 16–25-vuotiaita.

Lähes 1,3 miljardin asukkaan Intiassa on eniten nuoria maailmassa. YK:n lastenrahaston Unicefin raportti vuodelta 2012 ilmoittaa 11–19-vuotiaiden määräksi Intiassa 243 miljoonaa.

Tuloksia syntyy

Mumbain slummissa esitetty näytelmä yhdistää roolipelejä nuorten tapaamisiin.

"Pojat ovat tyttöjä haluttomia puhumaan asioistaan", sanoo Sanjeevani Vaithi, joka on vetänyt vuoden ajan Snehan hanketta Dharavissa.

"Tyttöjen elämä on niin rajoitettua, että he ilahtuvat tilaisuudesta tavata muita turvallisessa ympäristössä. Pojilla on enemmän vapautta, ja heidän kiinnostustaan on vaikeampi herättää", nainen jatkaa.

Sneha selvitti toimintansa tuloksia puolen vuoden jälkeen. Sekä tytöistä että pojista yli 70 prosenttia katsoi samojen vapauksien kuuluvan kummallekin sukupuolelle. Aiemmin niin ajatteli vain puolet nuorista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia