Sri Lankaan juurtunut sitkeä pelon ilmapiiri | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sri Lankaan juurtunut sitkeä pelon ilmapiiri

Ihmisoikeusvaltuutettu Navi Pillay kertoi turvallisuusjoukkojen uhkailleen hänen Sri Lankassa tapaamiaan henkilöitä.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Navi Pillay vaati Sri Lankan hallitukselta toimia maassa vallitsevan pelon ilmapiirin poistamiseksi.

Pillay mainitsi elokuun lopussa tapahtuneen vierailunsa päätteeksi pitämässään tiedotustilaisuudessa useiden tapaamiensa henkilöiden kertoneen, että turvallisuusjoukot olivat uhkailleet heitä.

Yhdessä kylässä, jossa Pillay oli vieraillut, poliisit ja sotilaat olivat käyneet sekä ennen että jälkeen hänen vierailunsa.

Tämän tyyppinen häirintä ja urkinta näyttää Pillayn mukaan yhä pahenevan sisällissodasta toipuvassa Sri Lankassa, "maassa, jossa kritiikkiä esittäneitä vastaan on usein hyökätty tai heidät on vaiennettu lopullisesti".

Pillay vaati hallitusta myös välittömästi lopettamaan ihmisoikeusaktivistien ja toimittajien häirinnän, joka hänen mukaansa on ollut järjestelmällistä.

Ihmisoikeusvaltuutettu muistutti myös hallitusta siitä, että useiden muun muassa tutkintavankeudessa kuolleiden, armeijan summittaisten teloitusten sekä siviiliuhreja aiheuttaneiden operaatioiden tutkinnat ovat kesken. Lisäksi osassa tapauksista armeija tekee sitä itseään koskevaa tutkintaa, Pillay huomautti.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Pillayn esiin nostamat seikat vastaavat järjestön omia havaintoja.

"Sri Lankan hallituksen politiikan kritisoiminen on hyvin riskialtista, samoin on järkyttävää kuinka laajasti ihmisiä pelotellaan vaikenemaan", totesi Amnestyn Aasian alueen apulaisjohtaja Polly Truscott.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia