Stora Ensolle arvostelua Intian tehtaan kastiasenteista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Stora Ensolle arvostelua Intian tehtaan kastiasenteista

Dalitien solidaarisuusverkoston mukaan Stora Enso Inpacin henkilöstöpolitiikka mahdollistaa kastisyrjinnän jatkumisen.

Dalitien solidaarisuusverkosto hämmästelee Stora Enson Intian tehtaiden asennetta Finnwatchin esille tuomiin puutteisiin dalitien asemasta työpaikoilla. Verkoston mukaan tehtaan näennäispuolueeton henkilöstöpolitiikka ei poista kastisyrjintää.

Finnwatchin raportin julkistamistilaisuudessa viime viikolla Stora Enso Inpacin henkilöstöjohtaja Aruna Arumugam kertoi, että kastin kysyminen voitaisiin tulkita syrjinnäksi työpaikalla. Hänen mukaansa työhönottotilanteessa ei kysytä työnhakijoiden kastia, eikä siitä tehdä merkintää työntekijän tietoihin.

"Asenne edustaa yläkastisten intialaisten ajatusmaailmaa ja mahdollistaa kastisyrjinnän jatkumisen. Puolueettomuus on näennäistä, koska intialaisessa kulttuurissa jokainen tietää toisensa kastitaustan", sanoo puheenjohtaja Mikko Malkavaara verkoston tiedotteessa.

Malkavaaran mukaan intialaisessa kulttuurissa jokainen tietää toisensa kastitaustan. Samaa mieltä on Intian hyvin tunteva toimittaja ja matkanjohtaja Mikko Zenger.

"Voi olla, ettei kastia kysytä, mutta aina tausta kaivetaan jollain tavalla esille ja tehtaalla tiedetään, ketkä ovat daliteja", toteaa Zenger. Hänen mukaansa jos joku kieltää, ettei kastitaustaa tunneta, se ei pidä paikkaansa.

Finnwatchin raportti suosittaa, että Stora Enson Intian tehtaalla ryhdyttäisiin toteuttamaan dalitien positiivista erityiskohtelua edistävää henkilöstöpolitiikkaa.

Samaa toivoo myös  solidaarisuusverkoston Malkavaara. Hän kaipaa kaikille työntekijöille koulutusta kastisyrjinnästä sekä erityisponnisteluja dalitien rekrytoimiseksi ja kouluttamiseksi myös johtaviin tehtäviin.

Vaikka hindulaisen perinteen mukainen kastilaitokseen perustusva syrjintä Intiassa on kielletty, syrjintää esiintyy erityisesti alakastisia sekä kastittomuksi kutsuttaja daliteja kohtaan. Daliteja arvioidaan olevan noin 200 miljoonaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia