Sukupuolten tasa-arvo parantunut 86 maassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sukupuolten tasa-arvo parantunut 86 maassa

Naisten koulutuksella on keskeinen merkitys sukupuolten taloudellisen tasa-arvon toteutumisessa, sanoo Maailman talousfoorumi.

Viime vuonna oli kautta maailman nähtävissä maltillisia edistysaskelia, jotka kuroivat umpeen maailmanlaajuista kuilua miesten ja naisten välillä, arvioi Maailman talousfoorumi. Epätasa-arvoa onnistuttiin kaventamaan vuoden sisällä jopa 86 valtiossa.

Viimeisen kahdeksan vuoden aikana sukupuolikuilua on pienentänyt erityisesti poliittisissa oikeuksissa tapahtunut kehitys, käy ilmi järjestön sukupuolten tasa-arvoa arvioivasta indeksistä.

Kehityksestä huolimatta erot ovat edelleen suurimmat juuri poliittisten ja taloudellisten oikeuksien kohdalla, kun taas terveydessä ja koulutuksessa ne on kurottu lähes umpeen. 

Tasa-arvoisimmat valtiot olivat viime vuoden tapaan Islanti, Suomi ja Norja. Globaalissa etelässä sukupuolikuilu oli kapein Filippiineillä, Nicaraguassa ja Kuubassa. BRICS-maista vain Etelä-Afrikka sijoittui listan kärkeen, kun taas Venäjä, Brasilia ja Kiina olivat indeksin puolivälissä ja Intian jäi lähemmäksi listan loppupäätä. Kehittyneistä teollisuusmaista sukupuolikuilu oli levein Japanissa ja Etelä-Koreassa. Kaikista valtioista sukupuolten välinen epätasa-arvo oli räikein Tšadissa, Pakistanissa ja Jemenissä. Indeksissä oli mukana yhteensä 136 maata.

Raportin laatijoiden mukaan maailman valtiot jakautuivat selvästi erotettaviin ryhmiin sen suhteen, että oliko niissä tehty investointeja naisten terveyteen ja koulutukseen ja että estivätkö sosiaaliset ja institutionaaliset esteet näiden investointien hyödyntämisen.

"Sekä maiden sisällä että maiden välillä voidaan erottaa kaksi tietä sukupuolten taloudelliseen tasa-arvoon, joissa kummassakin tapauksessa kehityksen moottorina on koulutus. Niille maille, jotka eivät vielä ole investoineet naisten koulutukseen, asian hoitaminen on ratkaisevaa sekä naisten itsensä että maiden taloudellisen vahvuuden kannalta", toteaa raportin toimittamiseen osallistunut Maailman talousfoorumin sukupuoliohjelman päällikkö Saadia Zahidi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia