Suomalaiset suhtautuvat aiempaa nihkeämmin kehitysapuun | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomalaiset suhtautuvat aiempaa nihkeämmin kehitysapuun

Tuoreen eurobarometrin mukaan suomalaiset suhtautuvat EU:n apulupausten pitämiseen kielteisemmin kuin EU-kansalaiset keskimäärin.

Suomalaisten asenne kehitysmaiden auttamiseen on muuttunut vuoden aikana kielteisemmäksi. Tuoreen Eurobarometrin mukaan jo 48 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, ettei EU:n tarvitse pitää lupauksiaan nostaa kehitysapua tai että EU:n pitäisi leikata tukeaan kehitysmaille. Osuus on noussut vuodessa kymmenellä prosenttiyksiköllä.

50 prosenttia suomalaisista pitäisi lupaukset tai lisäisi kehitysapua enemmän kuin on luvattu. Suomalaiset ovat kuitenkin muuta EU:ta kielteisempiä, sillä keskimäärin EU-kansalaisista lähes kaksi kolmasosaa pitäisi kehitysapulupaukset tai lisäisi apua.

Myös esimerkiksi kreikkalaiset ja kyproslaiset ovat barometrin mukaan muuttuneet vuoden aikana aiempaa kielteisemmiksi.

Vaikka moni leikkaisi kehitysapua, suomalaisista lähes kolme neljästä on kuitenkin sitä mieltä, että köyhyyden vähentämisen on oltava yksi EU:n pääprioriteeteista. Keskimäärin EU-kansalaisista tätä mieltä on kaksi kolmasosaa.

Barometristä käy ilmi myös, että EU-kansalaisten tietämys kehitysmaakysymyksistä on suhteellisen heikko. Vain kuusi prosenttia tietää, mitä ovat vuosituhattavoitteet ja 12 prosenttia osuu oikeaan haarukkaan, kun kysytään, paljonko maailmassa on äärimmäisen köyhiä ihmisiä. Suomalaisista oikein arvaa 15 prosenttia, mutta vain neljä prosenttia tietää, mitä vuosituhattavoitteet ovat.

Barometriä varten haastateltiin viime kesänä yli 27 000:ta EU-kansalaista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia