Suomalaistoimijoita mukana ruoan hinnoilla keinottelussa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomalaistoimijoita mukana ruoan hinnoilla keinottelussa

Suomalainen Kuntarahoitus, Sampo-pankin emoyhtiö ja Nordea osallistuvat ruoan hinnalla keinotteluun, paljastaa Maan ystävien raportti.

Suomalainen Kuntarahoitus, Sampo-pankin emoyhtiö Danske Bank ja Tanskan Nordea osallistuvat ruoan hinnalla keinotteluun, paljastaa Euroopan Maan ystävien tuore raportti.

Järjestö tutki raporttiaan varten useiden eurooppalaisten pankkien, eläkerahastojen ja vakuutusyhtiöiden rahoitustoimintaa. Eurooppalalaisista isoista rahoituslaitoksista tutkimuksessa olivat mukana muun muassa Deutsche Bank, ABP, BNP Paribas, Barclays Allianz.

Selvityksen mukaan Tanskassa Nordea on suurin indeksirahastoihin sijoittaja, joka vuonna 2011 investoi rahastoihin, jotka keinottelevat muun muassa soijan, sokerin, vehnän ja maissin hinnoilla.

Nordean sijoitustoiminnassa mukana on suomalainen luottolaitos Kuntarahoitus Oyj, joka tarjoaa rahoituspalveluita Suomen kuntasektorin investointeihin sekä valtion tukemaan asuntotuotantoon.

Raportin mukaan ruoan hinnalla keinottelusta aiheutuva hintojen nousu vaarantaa erityisesti köyhimpien ihmisten ruokaturvan ja se on vaikuttanut voimakkaasti maailmanlaajuisen ruokakriisin kärjistymiseen.

"Ruoan ja viljelymaan hinnalla keinottelevat eurooppalaiset pankit, vakuutusyhtiöt ja rahastot pelaavat uhkapeliä ihmisten elämillä nostamalla samalla itse isoja voittoja", kritisoi Euroopan Maan ystävien Daniel Pentzlin.

Kansalaisjärjestö ETC Groupin raportin mukaan raaka-aineiden hinnannousu ja kysynnän kasvu puolestaan ovat lisänneet maakaappauksia, joissa maata ostetaan kehitysmaista esimerkiksi biopolttoainekasvien viljelyyn. Maakaappaukset heikentävät erityisesti kehitysmaiden pienviljelijöiden toimeentuloa ja lisäävät näin köyhyyttä ja nälkää.

Raportti vaatii rahoituslaitoksille selkeää sääntelyä hintakeinottelu- ja maakaappaustoiminnan rajoittamiseksi ja peräänkuuluttaa sijoitustoiminnan läpinäkyvyyttä ja avoimuutta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia