Suomelta humanitaarista apua Gazaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomelta humanitaarista apua Gazaan

Apu menee kotinsa menettäneille ja ilmaiskuja paenneille, kertoo kehitysministeri Pekka Haavisto.

Suomi  myöntää 850 000 euron arvosta humanitaarista apua palestiinalaisten auttamiseksi. Summasta 500 000 euroa menee YK:n palestiinalaispakolaisjärjestön UNRWA:n avustustyöhön Gazassa ja 350 000 euroa Kirkon Ulkomaanavun työhön.

"Humanitaarisella avulla autetaan kotinsa menettäneitä tai ilmaiskujen pelossa pakoon lähteneitä palestiinalaisia, jotka elävät äärimmäisen vaikeissa oloissa ja tarvitsevat kiireellistä hätäapua. Konfliktin nyt kiihtyessä avuntarve on kriittistä ja sen perillemeno on varmistettava", toteaa kehitysministeri Pekka Haavisto (vihr) ulkoministeriön tiedotteessa.

Tuki myönnetään kehitysyhteistyövaroihin kuuluvista humanitaarisen avun määrärahoista. UNRWA:n rahat on tarkoitus käyttää Gazan kiireelliseen hätäapuun. Kirkon Ulkomaanapu ja sen kumppanit puolestaan auttavat perheitä, jotka ovat majoittuneet sukulaisten tai tuttavien luo.

Israel aloitti ilmapommitukset Gazassa viime viikon maanantaina. Eilen se ilmoitti aloittaneensa maahyökkäyksen. Sitä edelsi viiden tunnin humanitaarinen tulitauko, jonka aikana muun muassa Maailman ruokaohjelma WFP pystyi jakamaan siviileille ruoka-apua. 

YK kritisoi tuoreeltaan maahyökkäyksen alkua. Konfliktiin ei ole olemassa sotilaallista ratkaisua, sanoi pääsihteeri Ban Ki-moon.

Uutiskanava BBC:n tietojen mukaan maahyökkäyksessä on kuollut jo ainakin 24 palestiinalaista sekä yksi israelilaissotilas. Yhteensä Israelin operaatiossa on kuollut lähes 260 palestiinalaista, heistä suurin osa siviilejä.

Lähes 1 800 kotia on vahingoittunut tai tuhoutunut, kymmenet tuhannet ovat paenneet ja 900 000 ihmistä on ilman vettä vesijohtoverkoston vaurioiden vuoksi, kertoo ulkomoinisteriö.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia