Suomessa testataan ihmisoikeuskriteereitä julkisissa hankinnoissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomessa testataan ihmisoikeuskriteereitä julkisissa hankinnoissa

Finnwatch sekä Suomen valtion yhteishankintayksikkö Hansel käynnistävät kokeilun, jonka tarkoituksena on edistää sosiaalisesti vastuullisia julkisia hankintoja. Kokeilun kohteena ovat valtion tietokonehankinnat.

Tietokoneen näppäimistö ja silmälasit

(Kuva: Michael Saechang / CC BY-SA 2.0) Kuva: Michael Saechang / CC BY-SA 2.0.

Suomessa kokeillaan pian sosiaalisten kriteerien, kuten ihmisoikeuksien, ottamista huomioon julkisissa hankinnoissa. Kokeilun taustalla ovat yritysvastuujärjestö Finnwatch sekä Suomen valtion yhteishankintayksikkö Hansel, jotka ovat käynnistäneet pilottiprojektin ihmisoikeuksia koskevien kriteerien käytöstä julkisissa hankinnoissa.

Kokeilu kohdistetaan valtiolle hankittaviin tietokoneisiin ja niitä valmistavien työntekijöiden oikeuksiin.

"Elektroniikka on ihmisoikeuksien näkökulmasta korkean riskin tuote, sillä laitteet valmistetaan usein maissa, joissa ihmisoikeuksien toteutuminen on puutteellista", Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala kertoo järjestön tiedotteessa.

Hansel on valtion yhteishankintayksikkö, joka kilpailuttaa tuotteita ja palveluita asiakkaidensa, kuten valtion virastojen, puolesta. Tietokoneita sen sopimuksilla hankintaan yli 40 miljoonalla eurolla vuodessa.

Pilottiprojektissa Finnwatch tarjoaa yhtiölle apua sosiaaliseen vastuullisuuteen liittyvien kriteerien laatimisessa sekä niiden soveltamisessa hankintoja tehtäessä. Tarkoituksena on levittää näin syntyneitä käytäntöjä myös muille julkisille hankkijoille valtionhallinnossa ja kuntasektorilla.

Projektia rahoittavat Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK ja Kepa.

Suomessa tehdään julkisia hankintoja vuosittain yli 30 miljardilla eurolla. Viime vuonna uudistettu hankintalaki mahdollistaa jo nyt sosiaalisten kriteerien huomioinnin hankinnoissa, mutta pakollista se ei ole. Selvitysten mukaan sosiaalisia kriteereitä ei usein otetakaan huomioon hankintoja tehtäessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia