Swazimaan pääministeri vaati ay-johtajien "kuristamista" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Swazimaan pääministeri vaati ay-johtajien "kuristamista"

Ministeri perui lausuntonsa painostuksen jälkeen, mutta maan ihmisoikeustilanne herättää yhä huolta.

Swazimaan pääministeri on vaatinut, että Yhdysvaltoihin matkustaneet ay-johtajat on kuristettava näiden palattua takaisin kotimaahansa. Hän kuitenkin perui lausuntonsa kritiikin jälkeen, kertoo allAfrica.com-uutissivusto.

Pääministeri Sibusiso Barnabas Dlamini julisti maan lainsäätäjille, että Washingtoniin Afrikan maiden ja Yhdysvaltain kokoukseen elokuun alussa matkustaneet ay-johtaja Vincent Ncongwane ja asianajaja Sipho Gumedze pitäisi kuristaa, koska nämä puhuivat Swazimaan hallintoa vastaan.

Yhdysvallat kritisoi kommenttia uhkaavaksi ja sanoi, että sillä on "hyytävät" vaikutukset maan kansalais- ja työoikeustilanteeseen. Lopulta Dlamini sanoikin vetävänsä lausuntonsa pois ja ettei tarkoittanut sitä tulkittavan kirjaimellisesti, allAfrica.com kertoo.

Kuristamisella uhatut ay-johtaja Vincent Ncongwane ja asianajaja Sipho Gumedze kertoivat Washington Post -lehden mukaan, että he aikovat yhä palata kotiin, mutta jos he saavat syytteen, reilusta oikeudenkäynnistä ei ole takeita.

Swazimaan ihmisoikeustilanne on herättänyt ihmisoikeusjärjestöissä pitkään huolta. Maassa rajoitetaan ankarasti sananvapautta ja yhdistymisen vapautta, ja oikeuslaitos on puolueellinen. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan tilanne on heikentynyt viime vuosina.

Heinäkuun lopussa maassa tuomittiin ihmisoikeusjuristi ja toimittaja kahden vuoden vankeusrangaistuksiin, koska nämä olivat kritisoineet oikeuslaitoksen puolueellisuutta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia