Syyrialaispakolaisten lapsiavioliitot lisääntyneet | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Syyrialaispakolaisten lapsiavioliitot lisääntyneet

Köyhyys ja tarve suojella tyttöjä saavat Jordaniaan paenneet syyrialaisperheet naittamaan tyttärensä.

Jo yksi kolmesta Jordanian syyrialaispakolaisten avioliitoista on sellaisia, joissa toisena osapuolena on alaikäinen tyttö. Vielä kaksi vuotta sitten osuus oli yksi viidestä, käy ilmi YK:n lastenjärjestön UNICEFin julkistamista luvuista.

Vaikka lapsiavioliittoja oli Syyriassa ennen sotaakin, pakolaisuus, köyhyys ja koulutuksen puute ovat pahentaneet tilannetta. Pakolaisten tilannetta tutkineen Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan taustalla ovat pelko tyttöihin kohdistuvasta seksuaalisesta väkivallasta sekä resurssipula, joka helpottuu, kun tyttö naitetaan pois.

Järjestö muistuttaa, että lapsiavioliitto aiheuttaa tytöille terveysriskejä ja saa heidät usein myös keskeyttämään koulun. Alaikäisinä naitetut kokevat todennäköisemmin myös perheväkivaltaa. Osa perheistä kuitenkin vastustaa lapsiavioliittoja, järjestö kertoo tuoreessa selvityksessään.

Jordaniassa on yli 600 000 rekisteröitynyttä syyrialaispakolaista.

UNICEFin mukaan yhteensä maailmassa on yli 700 miljoonaa alaikäisenä naimisiin mennyttä naista. Viimeisten 30 vuoden aikana lapsiavioliitot ovat vähentyneet, mutta mikäli tahti pysyy samana, vuonna 2050 on väestönkasvun vuoksi saman verran lapsena naimisiin menneitä kuin nyt.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia