Syyrialaisten massapako Libanoniin uhkaa jo peruspalveluita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Syyrialaisten massapako Libanoniin uhkaa jo peruspalveluita

Kehitysyhteistyöjärjestö World Vision pelkää, että syyrialaispakolaisten suuri määrä Libanonissa purkautuu lopulta väkivaltaisuuksina.

Syyrialaisten massapako Libanoniin saattaa purkautua vielä väkivaltaisuuksia, varoittaa kehitysyhteistyöjärjestö World Vision.

Järjestön tuoreen raportin mukaan pieni, reilun neljän miljoonan asukkaan maa alkaa olla äärirajoilla, sillä se on vastaanottanut vähintään 525 000 pakolaista Syyriasta, mahdollisesti jopa enemmän. Vuoden loppuun mennessä jopa kolmannes Libanonin asukkaista voi olla pakolaisia, järjestö arvioi.

Maassa on jo valmiiksi yli 400 000 palestiinalaispakolaista.

Järjestön tekemien haastattelujen mukaan tilanne on vaikea jo nyt. Libanonilaiset ovat majoittaneet pakolaisia jopa koteihinsa, ja joidenkin kaupunkien väkimäärä on vuodessa kaksinkertaistunut.

"Jännitteet libanonilaisten ja Syyriasta paenneiden pakolaisten välillä ovat nyt kiristyneet, kun peruspalveluista alkaa olla pulaa. Moni pelkää tilanteen leimahtavan väkivaltaiseksi", kertoo Anita Delhaas-van Dijk, World Visionin Libanonin-toimiston johtaja.

Raportin mukaan pakolaisten tulo on laskenut palkkatasoa ja nostanut vuokria. Sähkönjakelussa on ongelmia, koululuokkien koot ovat jopa kaksinkertaistuneet ja myös terveydenhoito on kriisissä, kun asiakasmäärä on noussut jopa puolella.

Järjestö kritisoi sitä, että kansainvälinen yhteisö on unohtanut Syyrian pakolaisia vastaanottavat valtiot. Se muistuttaa, etteivät ne selviä yksin kriisin seurauksista.

"Kun Syyrian konflikti syvenee, kriisi uhkaa horjuttaa koko aluetta", Delhaas-van Dijk sanoo.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan Syyriasta on paennut ulkomaille yhteensä jo lähes 1,8 miljoonaa ihmistä. Yli neljä miljoonaa on paossa maan sisällä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia