Syyrian Aleppossa sataa tynnyripommeja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Syyrian Aleppossa sataa tynnyripommeja

YK antoi helmikuussa päätöslauselman, joka kieltää tynnyripommien kylvämisen asuinalueille, mutta Syyrian hallitus tuntuu vain kiihdyttäneen sitä, kirjoittaa Shelly Kittleson.

(IPS) -- Aleppon kadut pursuivat aiemmin autonosia ja muuta tekniikkaa myyviä liikkeitä. Nyt samaa tavaraa sataa asukkaiden niskaan Syyrian hallituksen kylvämien tynnyripommien sisällä.

Kirjoittajan elokuisen vierailun aikana romulla ja räjähteillä lastattuja tynnyripommeja putoilee päivin ja öin kapinallisten hallitsemille alueille Aleppossa. Kaupunki oli aiemmin Syyrian teollisuuden ja kaupan keskus.

Asukkaiden muodostamat siviilipuolustusjoukot penkovat raunioita etsien eloonjääneitä, usein laihoin tuloksin.

Kielto kiihdytti

YK antoi helmikuussa päätöslauselman, joka kieltää tynnyripommien kylvämisen asuinalueille, mutta Syyrian hallitus tuntuu vain kiihdyttäneen sitä.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch löysi YK-päätöstä edeltävinä kolmena kuukautena satelliittikuvista vähintään 380 tuhottua kohdetta Alepposta. Sen jälkeen kohteita on tullut ainakin 650 lisää.

Ihmisoikeusloukkauksia valvova Violations Documentation Center in Syria kertoo, että Aleppon alueella kuoli helmi-heinäkuun ilmaiskuissa 1 655 siviiliä.

Paikallisviranomaisten mukaan Aleppon asukasluku on romahtanut 1,5 miljoonasta 400 000:een.

Isis uhkaa

Kapinalliset ovat pystyneet pitämään hallituksen joukot loitolla ainoalta Alepposta Turkin rajalle vievältä tieltä. Loppukesällä väylän valvontaa havittelee ääri-islamilainen Isis-järjestö, joka on julistanut valtiokseen osia Irakista ja Syyriasta.

Aleppon kapinalliset ovat joutuneet taistelemaan myös Isistä vastaan ja onnistuneet häätämään sen laajoilta alueilta. Moni pelkää Isisin kostoa, jos sen taistelijat onnistuvat palaamaan kaupunkiin.

Armeija ei ole käyttänyt tynnyripommeja Isisiä vastaan ja välttänyt ylipäätään käymästä islamistien kimppuun.

Eräs Isisin valtaamasta Jarabulusista Turkin puolelle paennut syyrialainen kertoo, ettei armeija ole hyökännyt kaupunkiin kertaakaan islamistien tulon jälkeen.

Leipää maan alta

Alepposta Turkkiin siirtynyt Aya Jamili kertoo, että kiihtyneet tynnyripommitukset ovat saaneet monet pitkään Aleppossa sinnitelleet yrittäjät ylittämään rajan.

Kaupungin arkea pyörittävä toiminta on vetäytynyt paljolti maan alle. Jopa ramadanin päätösjuhlia vietettiin siviilipuolustusjoukkojen raivaamissa kellaritiloissa, Jamili sanoo.

Monet aleppolaiset ovat muuttaneet kellariin samoin kuin paikalliset viestimet ja leipomot, jotka toimivat vain öisin välttääkseen hyökkäyksiä.

Maataloustuotteita tuodaan yhä kaupunkiin, ja myyjät asettuvat hallituksen alueiden läheisille kaduille ollakseen turvassa tynnyripommeilta. Niiden täsmäpudotus on vaikeaa, ja siksi armeija varoo tiettyjä alueita.

Kauppiaat ovat alttiina tarkka-ampujille, joten katujen poikki on viritetty pressuja näköesteiksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia