Syyrian kurdinaiset tekevät kaksoisvallankumousta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Syyrian kurdinaiset tekevät kaksoisvallankumousta

Perinteisiä poliittisen sukupuolisorron rakenteita rikotaan koulutuksella, kirjoittaa Karlos Zurutuza.

(IPS) -- "Avioiduin 14-vuotiaana ja kaksikymppisenä minulla oli neljä lasta", Nafia Brahim kertoo. Hän on nyt yli viidenkymmenen ja ponnistelee, jotta muut Syyrian kurdinaiset välttäisivät saman kohtalon.

Brahim osallistuu naisten koulutuskeskuksen toimintaan Syyrian kurdialueella Qamishlin kaupungissa 680 kilometrin päässä Damaskoksesta.

Kurdinkielen luku- ja kirjoitustaidon ohella keskuksessa opetetaan ompelua ja tietotekniikkaa sekä annetaan synnytysvalmennusta, Brahim kertoo.

Suosituin kurssi käsittelee naisten oikeuksia. "Naisen vapautuminen alkaa, kun hän ymmärtää, että hänellä on oikeus olla yksilö, joka päättää omasta elämästään", Brahim kuvaa.

Kiintiöt apuna

Syyrian kurdit ovat pysytelleet syrjässä maan sisällissodasta ja pystyttäneet oman hallinnon maan pohjoisosiin. Se mahdollistaa naisten vapautushankkeet.

Tasa-arvoon pyritään myös vahvimman kurdipuolueen PYD:n johdossa, puheenjohtajiston naisjäsen Asia Abdala kertoo. Puolueen johtoelimissä on 40 prosentin nais- ja mieskiintiö.

Abdala sanoo Syyrian kurdien tähtäävän kaksoisvallankumoukseen, joka lopettaa sekä kurdiväestön poliittisen sorron että naisten väheksynnän.

Univormussa ja ilman

Naiset ovat alueella paljon näkyvämmin esillä kuin Lähi-idässä yleensä. Heitä näkee niin paikallisten poliisivoimien kuin jätehuollon tai kurdiarmeijankin univormussa.

Naisia työskentelee myös toimittajina ja kieltenopettajina. Jotkut omistautuvat aktivismille, kuten Demokraattinen yhteiskunta -liikkeen tiedottaja Ilham Ahmet.

"Koko yhteiskunnan vapauttaminen alkaa naisista. Oikeudet ovat ensi kertaa ulottuvillamme, emmekä aio hukata tilaisuutta", hän vakuuttaa.

Pakoon pakkoaviota

Syyrian Kurdistanissa toimii nyt 16 naisten avustuskeskusta. Qamishilin keskus on kahden vuoden aikana auttanut 150:tä naista, joista moni alaikäinen pakeni pakkoavioliittoa, Faiza Mahmud, 55, kertoo.

Hän poimii esimerkkejä keskuksen rekisteristä: 15-vuotias tyttö oli naitettu 37-vuotiaalle, joka pahoinpiteli häntä; 16-vuotias tyttö, jonka 43-vuotias puoliso raiskasi ja hylkäsi Turkissa. "Vastaavia tapauksia on kymmeniä", Mahmud sanoo.

"Annamme heille oikeus- ja taloudellista apua ja toimimme välittäjinä, jotta he voisivat palata perheen ja yhteisön jäseniksi", hän jatkaa.

Kristityt ja arabit

Myös kristityt ja arabinaiset hakevat apua keskuksesta. "Joudumme neuvottelemaan avioerosta eri uskontokuntien kanssa", Nuha Mahmud, 35, kertoo.

Hänen mukaansa moni apua hakeva nainen on seksuaalisen väkivallan uhri. "Tapaukset ovat hirveitä, koska raiskattu on usein alaikäinen ja oma perhekin hylkää hänet."

Koulutyttö Aitan Hussein, 16, on keskuksen nuorin vapaaehtoistyöntekijä. Hänen on helpompi lähestyä ikätovereitaan kuin vanhempien naisten.

Hussein pitää itseään onnekkaana, koska perhe ei pakota häntä avioon tai muuhunkaan. "En voi katsoa naisten sortoa kädet ristissä. Taistelua on jatkettava, jotta tällaista ei tapahdu enää missään", nuori nainen julistaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia