Syyrian kurdit tavoittelevat itsehallintoa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Syyrian kurdit tavoittelevat itsehallintoa

Kurdipuolue on ilmoittanut, että se ei tavoittele irtautumista Syyriasta, vaan haluaa pysyvän autonomian osana demokraattista Syyriaa.

Syyrian kurdipuolue PYD ilmoitti viime viikolla aikomuksestaan perustaa paikallishallinto maan koillisosaan, raportoivat uutislähteet. Ilmoitusta seurasi seitsemän kylän haltuunotto kurdijoukkojen toimesta.

Turkissa toimivaan Kurdistanin työväenpuolueeseen kytköksissä olevat kurditaistelijat ovat viime kuun aikana käydyissä taisteluissa eri islamistiryhmiä vastaan ottaneet haltuunsa myös Irakin vastaisen rajan avaten tien öljynviennille kurdialueilta.

Kurdien sotilaallisten joukkojen kerrotaan nyt hallitsevan suurinta osaa kurdien asuttamista alueista Koillis-Syyriassa, jossa jo keväästä 2011 on käytännössä toteutettu itsehallintoa raja-asemineen ja kurdinkielisine palveluineen.

PYD:n on julistanut tavoitteekseen perustaa kurdialueelle itsehallinto, jossa olisi käytössä oma lippu ja kansallislaulu. Puolue on samalla ilmoittanut, että se ei tavoittele irtautumista Syyriasta, vaan haluaa kurdialueen pysyvän autonomisena osana demokraattista valtiota. Syyrian toinen merkittävä kurdipuolue KPD ei ole kommentoinut julistusta.

Syyrian 22 miljoonasta asukkaasta noin kaksi miljoonaa on kurdeja. Yhteensä kurdeja arvioidaan olevan Turkin, Syyrian, Irakin ja Iranin alueella noin 35 miljoonaa henkeä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia