Syyrian pakolaisten ahdinko syvenee | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Syyrian pakolaisten ahdinko syvenee

Turkin pakolaisleireillä eletään ilman kansalaisuutta ja toivoa tulevaisuudesta.

(IPS) -- Nainen on pyörtymisen partaalla, mutta hän kantaa huolta vain vauvansa terveydestä hoippuessaan syyrialaisen kapinallisjärjestön toimistoon lähellä Turkin rajaa.

Nainen on paennut Pohjois-Syyrian taisteluja Bab al-Salaman pakolaisleiriin. Jo puolet syyrialaisista – yli yhdeksän miljoonaa ihmistä – on joutunut jättämään kotinsa, ja kolmannes heistä on paennut naapurimaihin.

Vauva on vasta pariviikkoinen, ja äidin on vaikea löytää leiristä paikkaa, jossa imetyksen voisi hoitaa suojassa miesten katseilta. Hän hakeutuu Islamilainen rintama -järjestön lehdistötoimistoon.

Toimistoa hoitava parikymppinen mies suostuu poistumaan paikalta, ja poika saa vihdoin ruokaa. Äiti kertoo, että hän pystyy munuaisvaivojensa vuoksi vain seisomaan tai makaamaan, mutta ei istumaan. Hän kaipaa lääkärin apua sekä itselleen että kuumeiselle lapselleen.

Tungosta Turkissa

Turkin puolelle perustettuihin pakolaisleireihin mahtuu alle 300 000 henkeä, mutta rajan ylittäneitä syyrialaisia on yli 800 000.

Täällä, kuten kaikilla maailman pakolaisleireillä, naiset ovat alttiina seksuaalirikoksille. Moni pakolaisperhe pyrkiikin talous- ja turvallisuussyistä naittamaan tyttärensä pikaisesti.

Liitoista syntyvät lapset jäävät isänmaattomiksi samaan tapaan kuin monet Syyrian kurdit, joilta Bashar al-Assadin hallitus on evännyt kansalaisuuden.

Paperittomat upseerit

Mohamed oli ennen sotaa Syyrian armeijan upseeri. Hänen heimonsa kuuluu hallituksen vastustajiin, ja Mohamed liittyi kapinallisen Vapaan Syyrian armeijan riveihin.

Syyrian valtio ei loikkausten pelossa myöntänyt passeja armeijan upseereille edes ennen vuoden 2011 kansannousua, joten koko Mohamedin perhe on paperiton.

Mohamed vei nuoren vaimonsa, äitinsä ja sisarensa rajan yli Turkkiin, sillä hallituksen kätyreiden tiedetään raiskanneen naisia perheen kotiseudulla Idlibissä. Taistelujen tauoilla Mohamed livahtaa tapaamaan perhettään.

Mohamedin ensimmäinen lapsi on syntynyt vailla minkään maan kansalaisuutta, mikä on saanut isän suunnittelemaan lähtöä Eurooppaan.

Ääriliikkeisiin Mohamed ei halua liittyä, ja maltilliset kapinalliset eivät pysty maksamaan hänelle palkkaa, joten vaihtoehdot ovat vähissä. "Täällä ei ole tulevaisuutta", hän sanoo.

Asukkaat hermostuvat

Ahmed asuu Syyrian kovia kokeneessa Aleppon kaupungissa, eikä halua lähteä pois. Hän hoitaa kapinallisten tiedotusta ja liikkui aiemmin jatkuvasti Turkin rajan yli. Nyt vähemmän, koska Aleppon tilanne on yhä huonompi ja vaimon synnytys lähestyy.

Turkin puolella käydessään Ahmed opastaa pakolaislapsia, että kerjäämisen sijasta näiden pitäisi ryhtyä työhön, vaikka kaupittelemaan nenäliinapaketteja.

"Turkkilaiset alkavat hermostua meihin", Ahmed selittää.

Noin 200 000 syyrialaista asuu pakolaisleirien ulkopuolella Turkin Gaziantepissä, jossa vuokrat ovat jo kolminkertaistuneet. Elokuussa alueella puhkesi protesteja pakolaisia vastaan, ja nämä joutuvat yhä useammin väkivallan kohteiksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia