Talebanien kouluisku tuomittu laajasti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Talebanien kouluisku tuomittu laajasti

Pakistanin historian pahin kouluisku on myös maan oman politiikan tulosta, sanoo Guardian-lehti.

Pakistanin talebanien tiistaina tekemä tuhoisa kouluisku on tuomittu maailmalla laajasti. Monen mukaan Pakistanin talebanliikkeestä irtautunut, iskusta vastuun ottanut Tehrik-i-Taliban (TTP) on nyt saavuttanut tekojensa moraalittomuudessa uuden huipun.

"On kauhea ja pelkurimainen teko hyökätä puolustuskyvyttömiä lapsia vastaan, kun nämä ovat oppimassa. Maailman sydämet ovat tässä kauhistuttavassa iskussa rakkaansa menettäneiden vanhempien ja perheiden kanssa", totesi YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon antamassaan kommentissa.

Myös ihmisoikeusjärjestöt, eri maiden hallitukset ja jopa Afganistanin talebanit ovat tuominneet iskun, jossa kuoli 141 ihmistä, heistä 132 lapsia. 

Kyseessä oli kostoisku Pakistanin armeijan operaatiosta, jonka se aloitti Pohjois-Waziristanin maakunnan militantteja vastaan kesällä. Operaatiossa on kuollut noin tuhat taistelijaa ja kymmenet tuhannet ihmiset ovat paenneet. Hyökkäyksen kohteeksi joutunut, Peshawarissa sijaitseva koulu, oli armeijan ylläpitämä ja osa kuolleista lapsista armeijan jäsenten lapsia.

Kouluisku ei ollut Pakistanin ensimmäinen. YK:n mukaan viime vuonna Pakistanissa tehtiin 78 kouluiskua, joista suurin osa oli TTP:n ja siihen liittyvien ryhmien tekemiä. TTP järjesti myös tänä vuonna Nobelin rauhanpalkinnon saaneen Malala Yousafzain ampumisen vuonna 2012. Yousafzai haavoittui päähän mutta selvisi hengissä.

Pakistania vaaditaan nyt suojelemaan lapsia ja muita siviilejä, mutta se saattaa olla vaikeaa. Brittilehti Guardian muistuttaa, että maa vältteli pitkään ääriliikkeiden vastaista taistelua sietäen, tukien ja hyödyntäen islamisteja omien tavoitteidensa saavuttamiseksi Kashmirissa, Afganistanissa ja Keski-Aasiassa. Lopulta maan lietsoma ongelma tuli myös sen omalle maaperälle, lehti huomauttaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia