Tänään alkava Pimppi-kampanja haluaa pysäyttää silpomisen
Suomen World Visionin kampanja nostaa esiin tyttöjen ihmisoikeuksia räikeällä tavalla rikkovan käytännön ja vaatii toimia sen lopettamiseksi.
"Kansainväliset ihmisoikeussopimukset kieltävät yksiselitteisesti tyttöjen sukuelinten silpomisen. Silpominen katkaisee usein tyttöjen koulunkäynnin ja tarkoittaa monille lapsiäitiyttä. Se myös vaarantaa tyttöjen terveyden ja lisää merkittävästi raskauteen ja synnytykseen liittyviä komplikaatioita. Siksi on edelleen kovalla kädellä puututtava käytäntöihin ja syihin, jotka ylläpitävät vahingollista tapaa", sanoo Suomen World Visionin ohjelmajohtaja Annette Gothóni.
Silpominen tarkoittaa tyttöjen ja naisten ulkoisten sukupuolielinten poistamista osittain tai kokonaan tai sukupuolielinten vahingoittamista muulla tavoin ilman lääketieteellistä syytä. Silpomista tapahtuu yhä erityisesti 29 maassa Afrikassa ja Lähi-idässä, mutta sitä esiintyy myös muissa maissa erilaisten vähemmistöjen ja maahanmuuttajaväestön keskuudessa.
Silpominen on vanha kulttuurinen käytäntö, joka on usein myös aikuistumisriitti. Yhteisöissä, joissa suurin osa naisista on silvottu, on kova sosiaalinen paine jatkaa käytäntöä. Yhteisö saattaa jopa syrjiä perheitä, joiden tytärtä ei silvota. Silpomista voidaan pitää myös edellytyksenä naimisiinmenolle ja siihen liitetään uskomuksia puhtaudesta. Mikään uskonto ei vaadi silpomista, vaikka uskontojen harjoittajat saattavatkin perustella sitä virheellisesti uskonnon vaatimuksilla.
"Silpomisen vastaisella työllä on jo saatu hyviä tuloksia aikaan. Esimerkiksi Keniassa aikuiset 45–49-vuotiaat naiset ovat silvottuja kolme kertaa todennäköisemmin kuin 15–19-vuotiaat nuoret naiset. Vaikka Kenian hallitus kielsi silpomisen lailla vuonna 2011, on kulttuurisiin käytäntöihin juurtuneen ongelman mittakaava edelleen iso", sanoo Gothóni.
Paras keino pysäyttää silpominen on muuttaa lainsäädäntöä sekä tiedottaa.
"Parhaat tulokset olemme saaneet aikaan kouluttamalla yhteisöjä ja esittelemällä vaihtoehtoisia väkivallattomia aikuistumisriittejä, jotka mahdollistavat luopumisen silpomisesta. Olemme myös kouluttaneet perinteisiä silpojia uusiin ammatteihin. Poikien, miesten, uskonnollisten johtajien ja kyläpäälliköiden osallistaminen silpomisen vastaiseen työhön on ollut tärkeää", Gothóni sanoo.
Kansainvälistä silpomisen vastaista päivää vietetään 6. helmikuuta. Pelasta pimppi – Seis silpomiselle -kampanja tiedottaa silpomisesta helmikuun kahdella ensimmäisellä viikolla muun muassa sosiaalisessa mediassa. Kampanjaan voi osallistua tukemalla Suomen World Visionin silpomisen vastaista työtä Keniassa:
Verkkolahjoitus: worldvision.fi/pelasta-pimppi
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia